Mozaicul mărului - APPLE MOSAIC VIRUS

Mozaicul mărului
- APPLE MOSAIC VIRUS -


Răspândire

Mozaicul mărului este una dintre virozele cele mai răspândite şi mai păgubitoare ale acestei specii pomicole. Boala poate produce pierderi de aproximativ 40% din producţia de fructe.

acarian

Simptome

Boala se manifestă exclusiv pe frunze, prin simptome care diferă in ce priveşte aspectul şi gravitatea, în funcţie de sensibilitatea soiurilor şi virulenţa tulpinii de virus.
Pe limbul frunzelor apar pete împrăştiate neuniform, de culoare verde-deschis până la galben-auriu sau crem, de formă şi mărime diferite. Uneori petele au formă de inel, de linii drepte sau sinuoase, ori de benzi clorotice dispuse de-a lungul nervurilor, se poate produce şi o îngălbenire a nervurilor primare şi secundare. Pătarea se poate extinde pe ambele feţe ale limbului, şi în cele din urmă, duce la îngălbenirea frunzelor.
Pe vreme însorită şi călduroasă pot apare şi pete necrotice, care se extind şi determină o cădere prematură a frunzelor.
Pomii puternic atacaţi vegetează slab şi dau producţii scăzute, iar puieţii au o creştere slabă şi o înfăţişare caracteristică de pom bolnav.

adult


Agentul patogen

Mozaicul mărului este produs de virusul mozaicului mărului. Acesta se transmite prin altoire, tăieri mecanice. Perioada de incubaţie durează de la 3 săptămâni (primăvara) până la 7-8 luni (vara).
În ceea ce priveşte viabilitatea virusului, sunt indentificate trei tulpini, care se deosebesc simptomatologic: una produce un mozaic grav, care se manifestă prin pete clorotice mari şi căderea frunzelor, alta căreia îi este caracteristică clorozarea (îngălbenirea) nervurilor secundare şi terţiare şi alta, mozaicul slab, care se manifestă prin simptome mai puţin evidente.
Virusul poate infecta şi alte numeroase specii de măr, păr, prun, etc.

acarian

Combatere

Cea mai importantă măsură pentru prevenirea acestei boli este folosirea de altoi şi portaltoi sănătoşi, dezinfectarea uneltelor (foarfeca), eliminarea pomilor bolnavi si distrugerea lor prin ardere, tratamente fitosanitare cu produse de protecţia plantelor omologate.


Comentarii

Postări populare