marți, 23 iulie 2013

Sfredelitorul ramurilor - dăunători la păr

Sfredelitorul ramurilor
Zeuzera pyrina
- dăunători la păr -

Răspândire

Sfredelitorul ramurilor este răspândit în Europa, Asia, America; la noi în ţară este răspândit din zona de câmpie până la deal şi zona submontană.

acarian

Puricele melifer - dăunători la păr

Puricele melifer
Psylla pyricola
- dăunători la păr -


Descriere

Adultii sunt bruni-galbui, cu 6 benzi longitudinale, portocalii dintre care primele intrerupte. Antenele sunt compuse din 7 articole: baza antenelor este roscata, iar tibiile picioarelor posterioare sunt lipsite de spini. Lungimea corpului: 2,1-2,8 mm.
Adultii hibernanti sunt mai mari, brun-roscati, cu pete negre pe corp. Lungimea corpului: 3-4 mm.
Ouale sunt galbui-portocalii, ovale, cu pedicelul lung, iar peduncul scurt.
Larvele sunt galbui, cu ochii rosii, turtite dorso-ventral, cu marginile corpului patate cu negru, iar nimfele, brune, prevazute cu pete si pteroteci. Pe varful lastarilor se vad larvele si nimfele unele langa altele, suprafetele frunzelor fiind pline de excremente, iar frunzele, fructele si lastarii deformati.

acarian

Păduchele țestos - dăunători la păr

Păduchele țestos al părului
Epidiaspis betulae
-  dăunători la păr -

Răspândire

Paduchele testos se intalneste in toata tara, incepand din zona stepei si pana in zona bradului. O frecventa mai mare prezinta in silvostepa si in zona padurilor de foioase. Ataca mai ales parul, dar se intalneste si pe prun si mar.

 acarian

Viespea perelor - dăunători la păr

Viespea perelor
Holocampa brevis
- dăunători la păr -

Descriere

Viespile au corpul si antenele brune-galbui, picioarele galbui, iar mezonotul si abdomenul negre. Lungimea corpului: 4-6 mm.
Ouale sunt albe-translucide, iar larvele galbui, cu cate o pata frontala bruna. Lungimea corpului: 7-8 mm.
Nimfele sunt galbene protejate de coconi.
Cand pomii sunt in floare, in sepale se pot vedea ouale, sub forma unor puncte bombate, ruginii. Cand perele au marimea unei alune si sunt atacate, prezinta orificii de iesire a larvelor.

acarian

Molia orientală a fructelor - dăunători la păr

Molia orientală a fructelor
CYDIA (LASPERESYA) MOLESTA
- dăunători la păr -


Răspândire

Acest daunator este de origine din China si Japonia, de unde a patruns in America de Nord, ajugand apoi si in Europa. Daunatorul este polifag. In tara noastra a patruns in ultimii ani, in zona Oradea, Banat, iar in ultimul timp s-a extins in sudul Oltenitei, in Dobrogea, reusind sa patrunda si in alte bazine pomicole unde se cultiva pomi. In tara noastra aceasta insecta are 2-3 generatii pe an. Generatia a treia este partiala.

 acarian

Gărgărița mugurilor - dăunători la păr

Gărgărița mugurilor
Anthonomus cinctus
- dăunători la păr -


Răspândire

Gargarita mugurilor de par este raspandita mai mult in Transilvania, iar in restul tarii se afla sub forma de focare izolate in reg.Craiova, Constanta (Ostrov) s.a.

acarian

Rapănul la păr - boli la păr

Rapănul la păr
VENTURIA PIRINA
- boli la păr -

Răspândire:

Reprezinta una dintre  cele mai păgubitoare boli ale parului. Atacul este întâlnit in toate zonele pomicole in care se concentrează cultura părului. Cele mai mari pierderi se produc în anii cu primăveri şi veri ploioase, ajungând să distrugă în livezile neîngrijite 30-95% din fructe.
Din punct de vedere al simptomatologiei, al biologie agentului si al combaterii, boala prezinta numeroase asemanari cu rapanul marului.

adult

Lista mea de bloguri