duminică, 21 iulie 2013

Pătarea albă a frunzelor - boli la păr

Pătarea albă a frunzelor

MYCOSPHAERELLA SENTINA
- boli la păr -Răspândire:

Patarea alba a frunzelor de par sau septorioza este o boala foarte raspandita in tara noastra, cauzand la unele soiuri, in special in regiunile ploioase, pagube importante.
Boala a fost descrisă pentru prima dată în 1850 în Franţa de către Desmazieres.

Monilioza - boli la păr

Monilioza
MONILINIA FRUCTIGENA
- boli la păr -

Răspândire:

Monilioza este cea mai răspândită și mai păgubitoare boală a părului, producând pagube mari atât în livezi cât și în depozite.

Focul bacterian - boli la păr


Focul bacterian
ERWINIA AMYLOVORA
- boli la păr -


Răspândire:

Focul bacterian este cea mai pagubitoare boală produsă la măr, păr şi gutui. Atacul este întâlnit in toate zonele pomicole in care se concentrează cultura părului (a seminţoaselor), poate să distrugă în livezile neîngrijite în proporţie de 100%.

Cancerul ramurilor - boli la păr

Cancerul ramurilor
NECTRIA GALLIGENA
- boli la păr -


Răspândire:

Cancerul deschis al ramurilor este o boala destul de raspandita si pagubitoare pentru par, mar, nuc si arbori de padure, intalnindu-se in special in livezile neingrijite.


Păduchele de San Jose - dăunători la măr

Păduchele de San Jose

Quadraspidiotus perniciosus


- dăunători la măr -


Răspândire:

Păduchele din San Jose este cel mai temut duşman al pomilor fructiferi, fiind considerat o calamitate pentru livezile infestate.


Descriere:

Femelele au scutul aproape rotund cu diametrul de 1,6-2,2 mm, fiind de culoare brună-cenuşie cu o pată galbenă-portocalie la mijloc. Sub scut, corpul femelei este cordiform, galben-portocaliu, lung de 0,8-1,2 mm. Femela nu are picioare, aripi, ochi, antene, dar are rostum lung de două ori cât corpul. Pe partea dorsală a pigidiului există trei grupe de glande tubulare lungi şi subţiri care secretă mătasea pentru construirea scutului.
Masculii au scutul oval-alungit, brun-cenuşiu, lung de 1,2-1,5 mm. Corpul masculilor are lungimea de 08-09 mm, este alungit, de culoare galbenă-portocalie. Masculii au antene păroase, formate din 10 articole, picioare şi o pereche de aripi membranoase. Ei au aparatul bucal rudimentar. Există şi masculi nearipaţi.
Larvele primare nou apărute au corpul lung de 02-026 mm, sunt ovale, galbene-portocalii. Acestea au picioare, antene, ochi şi două sete anale lungi.
Larvele secundare sunt lipsite de picioare şi au forma corpului asemănătoare cu femelele.
În timp ce se înmulţeşte o generaţie, se întâlnesc toate stadiile de evoluţie ale dăunătorului.

Păianjenul roșu - dăunători la măr


Păianjenul roșu al pomilor
Panonychus ulmi
- dăunători la măr -


Răspândire:

Acarienii in general produc pagube însemnate la pomii fructiferi, mai ales când nu se aplică tratamente fitosanitare.


Păduchele verde al mărului - dăunători la măr

Păduchele verde al mărului
Aphis pomi
- dăunători la măr -

Descriere:

Forma nearipata (fundatrigena) are corpul oval si de culoare verde-galbuie. Corniculele si tarsele sunt negre. Lungimea corpului este de 1,5-2,0 mm.
Forma aripata are capul si toracele de culoare neagra si abdomenul verde. Lungimea corpului este de 2,0-2,5 mm.
Oul este verde la depunere si negru- lucios ulterior.

Păduchele lânos - dăunători la măr


Păduchele lânos
Eriosoma lanigerum
- dăunători la măr -


Descriere: 

Femelele aptere virginogene sunt ovale, globuloase, roșii-brune, cu corpul acoperit cu o secreție ceroasă filamentoasă. Corniculele sunt reduse, iar antenele compuse din 6 articole, dintre care articolul 3 este o dată și jumătate mai lung decât 4,5 și 6 la un loc și prezintă 16-20 senzori. Lungimea corpului 1,6-2,2 mm. Oul de iarna este negru-lucios si oval. Pe ramuri si in zona fisurilor si ranilor de pe tulpinile merilor din livezi, la colet si pe radacinile pomilor din pepiniere (mai ales pe cei altoiti pe dusen si paradis), pe rădăcinile marcotelor si ale pomilor din livezile tinere de meri, se vad umflaturi canceroase, de marimi diferite, pana la marimea nucii si care seamana cu cancerul pomilor. Pe ranile de pe ramuri, pe ramurile tinere si pe lastari se observa un puf alb ca vata, care acopera paduchii. Din cauza atacului, merii stagneaza din dezvoltare, ramurile se usuca, iar recolta de fructe scade.

larva

Lista mea de bloguri