Păduchele verde al mărului - dăunători la măr

Păduchele verde al mărului
Aphis pomi
- dăunători la măr -

Descriere:

Forma nearipata (fundatrigena) are corpul oval si de culoare verde-galbuie. Corniculele si tarsele sunt negre. Lungimea corpului este de 1,5-2,0 mm.
Forma aripata are capul si toracele de culoare neagra si abdomenul verde. Lungimea corpului este de 2,0-2,5 mm.
Oul este verde la depunere si negru- lucios ulterior.


Biologie și ecologie:

Este un afid nemigrator care paraziteaza marul. Se intalneste sporadic si pe par, mosmon, scorus si paducel. Ierneaza in stadiul de ou depus izolat sau in mici grupe in jurul mugurilor si pe ramurilor de rod a marului si dureaza 6-8 zile. La dezmugurire, larvele colonizeaza varful mugurilor de rod si, apoi, organele verzi. Dupa o scurta perioada de hranire, larvele se dezvolta si apar femelele fundatrix aptere, cunoscute sub numele de matci. Femelele fundatrix se inmultesc partenogenetic si vivipar, fiecare dand nastere la cate 35-40 larve. Dupa o perioada de hranire de 10-15 zile, din larve apar femele nearipate numite fundatrigene. Aparitia acestora corespunde fenofazei de scuturare a petalelor. Fundatrigenele continua sa se inmulteasca partenogenetic vivipar pe mar pana toamna. O parte din femele sunt aripate, o parte nearipate. Cele aripate asigura raspandirea daunatorului de la un pom la altul sau de la o parcela la alta. In zonele premontane se dezvolta 7-8 generatii, iar in stepa si silvostepa 8-12 generatii.
La sfarsitul lunii august sau la inceputul lunii septembrie apar in coloniile de fundatrigene sexuparele, care sunt asemanatoare cu cele aripate. Acestea dau nastere la masculii si femele nearipate. Dupa imperechere, femelele depun cate un ou. Durata vietii acestor femele este de 10-12 zile.



Modul de dăunare:

Paduchii colonizeaza lastarii si partea inferioara a frunzelor. Lastarii se deformeaza, iar frunzele se rasucesc spre interior. Pe organele atacate se constata dejectii cleioase si fumagina. Atacuri intense se inregistreaza in perioada mai-iunie si corespunde cresterii intensive a lastarilor.




Combatere:

Tratamente fitosanitare in perioada de repaus vegetativ si in vegetatie, mai ales in perioada de crestere intensa a lastarilor cu produse de protectia plantelor omologate.




Comentarii

  1. buna ziua va mutumesc,v.g.

    RăspundețiȘtergere
  2. am vazut pe un prun acest daunator care s-a inmultit foarte repede. Nu este pe site niciun tratament ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le găsiți pe toate în schemele de tratament pe care le-am postat pe site.
      Punctual, pentru problema dumneavoastră, puteți folosi Calypso, Actara, Karate Zeon, Mospilan. Și altele, bineînțeles.
      Sănătate și spor!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare