Sfredelitorul ramurilor - dăunători la păr

Sfredelitorul ramurilor
Zeuzera pyrina
- dăunători la păr -

Răspândire

Sfredelitorul ramurilor este răspândit în Europa, Asia, America; la noi în ţară este răspândit din zona de câmpie până la deal şi zona submontană.

acarian


Descriere

Fluturii au capul, toracele si abdomenul negre, acoperite cu peri albi. Aripile sunt albe: cele anterioare sunt prevazute cu numeroase pete mici, negre-albastrii, iar cele posterioare cu pete mici, negre-albastrii, deschise. Toracele prezinta pe partea dorsala 7 pete negre-albastrii, rotunde, dispuse pe 2 siruri longitudinale. Lungimea corpului femelei: 58-65 mm, iar deschizatura aripilor: 60-70 mm.
Ouale sunt roscate, ovale, iar omizile sunt galbui, cu puncte negre si cu capul, placile toracice si ultimile segmente abdominale negre. Lungimea corpului: 55-60 mm.
Crisalidele sunt brune-roscate si au 35-45 mm lungime.

adult

Biologie

Are o generatie la 1 - 2 ani. Fluturii apar de obicei in luna iunie si zboara pana toamna. Dupa 4-6 zile de la aparitie are loc imperecherea si depunerea oualor.
Ouale sunt depuse cate 2-3 la un loc, pe lastari, muguri, pe petiolul frunzelor si rareori pe scoarta ramurilor.
O femela depune pana la 1000 oua. Dupa o perioada de incubatie de 8-10 zile, apar omizile, care patrund in lastarii tineri, in care formeaza galerii. Din cauza atacului, lastarii se vestejesc si se usuca, iar omizile trec in ramurile subtiri de grosimea unui creion, in care continua se sape galerii lungi de 30-50 cm. Catre toamna, omizile se coboara si se izoleaza printr-un dop de rumegatura, in apropierea orificiului de intrare unde ierneaza.
In primavara anului al doilea, omizile ies si trec in ramurile groase si chiar in tulpini, la pomii tineri, schimbandu-si locul in cursul verii de 2-3 ori si hranindu-se cu scoarta si lemn. Toamna, omizile se retrag pentru a ierna a doua oara, iar in primavara anului al treilea, dupa o perioada de hranire de aproate doua luni, se coboara catre orificiul de iesire din galerie, unde in lunile mai-iunie se transforma in crisalide.
Stadiul de crisalida dureaza 15-20 zile, dupa care vara, in luna iunie apar fluturii.

acarian

Mod de daunare

Ramurile atacate se usuca, mai ales cele de 0,5-2,0 cm grosime, datorita galeriilor pe care le fac omizile. Galeriile sunt mai largi, mai lungi si mai neregulate la speciile cu lemn moale si mai scurte mai inguste si mai drepte la cele cu lemn tare. La orificiul de iesire din galerie se observa excremente, umede roscate.
Din cauza atacului, pomii tanjesc in dezvoltare, iar lastarii raman piperniciti si in cele din urma se usuca
Sfredelitorul ramurilor ataca marul, parul, agrisul si diferite plante de ornament ca:ulm, tei, liliac, etc.
Atacă peste 150 specii de arbori fructiferi şi forestieri; ramurile atacate se usucă, pomii se degarnisesc de ramuri şi se usucă.


Combatere

Ramurile atacate se usuca, mai ales cele de 0,5-2,0 cm grosime, datorita galeriilor pe care le fac omizile. Galeriile sunt mai largi, mai lungi si mai neregulate la speciile cu lemn moale si mai scurte mai inguste si mai drepte la cele cu lemn tare. La orificiul de iesire din galerie se observa excremente, umede roscate.
Din cauza atacului, pomii tanjesc in dezvoltare, iar lastarii raman piperniciti si in cele din urma se usuca
Sfredelitorul ramurilor ataca marul, parul, agrisul si diferite plante de ornament ca: ulm, tei, liliac, etc.


Sursa: 1, 2.



Comentarii

  1. Buna seara, va rog sa aveti amabilitatea sa precizati modul de combatere a sfredelitorului ramurilor la par.Va multumesc. Elena Stanciu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, Elena.
      Deocamdată nu știu să-ți spun o soluție cu care să stropești.
      Eu am găsit doi sfredelitori în doi cireși. Am tăiat vârfurile lăstarilor în care erau intrați și i-am scos pe „băieți” de acolo. La fel face și un alt prieten care se confruntă mult de tot cu această problemă.
      Deci, prezența cât mai multă în livadă pentru a îi observa cât mai repede.
      Cât timp ai probleme doar cu sfredelitorul ramurilor e mai bine. Există și sfredelitorul tulpinii.
      Dacă găsești vreo soluție te rog spune-mi și mie.
      Mulțumesc.
      O zi bună.

      Ștergere
  2. Buna seara si multumesc pentru raspuns. La pomii mei sfredelitorul este in tulpina parului. Au creat de-a lungul tulpinii un tunel de cca. 10 cm. Sotul meu a incercat sa-l distruga cu o sarma dar e posibil sa fi ramas oua, larve.
    L-am gasit si in tulpina unui liliac rupt de un vant puternic.
    Toate cele bune si pe curand.
    Elena Stanciu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stropirile cu organofosforice se fac in perioada iunie-iulie...acum isi depun ouale...in tunelele din ramuri si tulpini pune benzina.si astupa gaura cu lut..asta este cea mai folosita metoda si la indemana..Imi pare bine ca am putut sa iti fiu de folos...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare