Puricele melifer - dăunători la păr

Puricele melifer
Psylla pyricola
- dăunători la păr -


Descriere

Adultii sunt bruni-galbui, cu 6 benzi longitudinale, portocalii dintre care primele intrerupte. Antenele sunt compuse din 7 articole: baza antenelor este roscata, iar tibiile picioarelor posterioare sunt lipsite de spini. Lungimea corpului: 2,1-2,8 mm.
Adultii hibernanti sunt mai mari, brun-roscati, cu pete negre pe corp. Lungimea corpului: 3-4 mm.
Ouale sunt galbui-portocalii, ovale, cu pedicelul lung, iar peduncul scurt.
Larvele sunt galbui, cu ochii rosii, turtite dorso-ventral, cu marginile corpului patate cu negru, iar nimfele, brune, prevazute cu pete si pteroteci. Pe varful lastarilor se vad larvele si nimfele unele langa altele, suprafetele frunzelor fiind pline de excremente, iar frunzele, fructele si lastarii deformati.

acarian

Biologie

Puricele melifer al parului are 3 generatii pe an G1 (III-V), G2 (VI-VII) si G3 (VII-III).
Generatia de primavara (G1).  Adultii apar primavara, in martie. In luna aprilie, dupa 14-16 zile de la depunerea oualor are loc aparitia larvelor, care localizeaza pe frunze, pe muguri sau pe lastari. Dupa o perioada de hranire de 2-3 saptamani, larvele se transforma in nimfe. Stadiul de nimfa dureaza 6-10 zile, dupa care in mai apar noii adulti.
Generatia de vara (G2). Indata dupa aparitie, adultii migreaza pe diferite plante lemnoase, unde se imperecheaza, iar dupa cateva zile de la imperechere, retromigreaza pe par, pe care femelele depun oua. Ouale sunt depuse de obicei pe frunze, liniar, de-a lungul nervurii principale. O singura femela depune pana la 500 oua. Stadiul larvar dureaza 2 saptamani, iar cel de nimfa 6-10 zile. In luna iulie apar noii adulti.
Generatia de vara (G3). Toamna, in septembrie-octombrie, adultii se retrag si ierneaza sub scoarta uscata a pomilor, in frunzar sau in stratul de frunze sau de licheni de pe scoarta pomilor.
Produce pagube insemnate la par, din cauza atacului  lastarii se deformeaza, iar frunzele se incretesc.

adult

Mod de daunare

În unii ani poate determina pagube mari; în urma înţepăturilor provocate de larve şi adulţi, lăstarii se răsucesc, frunzele se deformează, rămân mici şi capătă un aspect clorotic, iar butonii florali avortează, se usucă şi rămân atârnaţi pe pom. În urma atacului de Psylla, datorită excrementelor dulci ale insectei, se instalează diferite ciuperci saprofite (ex. Capnodium salicinum).

acarian

Combatere

Pentru combaterea acestui dăunător  se recomandă lucrările de toamnă ale solului, care distrug o parte din adulţii aflaţi sub frunziş, sub proiecţia coroanei, şi prin  tratamente fitosanitare la avertizare cu produse de protecţia plantelor omologate.Sursa: 1, 2Comentarii

 1. Buna ziua! foarte util materialele prezentate, dar niste tratamente bio cunoasteti?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua!
   Cunosc din carti si de pe internet atat chimice cat si bio.
   Inca nu am testat bio fiind in Bucuresti, iar gradina in jud. Arad.
   Pentru bio trebuie sa fiu acolo TOT TIMPUL.
   Va veni si momentul acela dar pana atunci le folosesc pe primele NUMAI in caz de forta majora fiindca mai mult am facut naveta Bucuresti-Arad pentru a avea ceea ce am pana acum. Pomii sunt de unul si doi ani. Deci, mici.
   Daca imi recomandati ceva, m-as bucura foarte mult.
   Multumesc!

   Ștergere
 2. Buna seara din nou.
  As fi si eu interesat de ceva bio.
  O sa mai caut si daca voi gasi voi posta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu cred ca exista tratament bio pt puricele melifer

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare