Gărgărița mugurilor - dăunători la păr

Gărgărița mugurilor
Anthonomus cinctus
- dăunători la păr -


Răspândire

Gargarita mugurilor de par este raspandita mai mult in Transilvania, iar in restul tarii se afla sub forma de focare izolate in reg.Craiova, Constanta (Ostrov) s.a.

acarian


Descriere

Adultii sunt bruni-ruginii, cu cate o carena longitudinala pe partile laterale ale rostrului. Pe corp si longitudinal pe pronot prezinta o dunga de peri deschisi la culoare, iar pe elitre cate o proeminenta bruna-inchisa situata bazal pe interstria a treia. Jumatatea bazala a aripilor este bruna-inchisa, iar jumatatea terminala prezinta 2 benzi asezate in unghi drept: una anterioara mai deschisa la culoare si una pe mijlocul jumatatii posterioare, bruna-inchisa. Picioarele sunt brune-roscate iar scutecul alb. Lungimea corpului: 3,0-5,0 mm. 
Oul este alb, de 0,5-0,9 mm, iar larva alba, apoda, recurbata cu capul castaniu . Lungimea corpului: 3-4 mm.
Nimfa este de asemenea alba  de 3,0-3,5 mm lungime. Primavara, cand porneste vegetatia, pe ramurile de par se vad muguri uscati, in care se afla larva sau nimfa, iar mai tarziu, in solzii mugurilor se observa orificiul de iesire a gargaritelor.

acarian

Biologie

Are o singura generatie pe an. Vara, adultii estiveaza in locuri umede si racoroase, datorita temperaturilor ridicate din lunile iulie si august. Toamna, in luna septembrie, gargaritele ies din locurile umede si racoroase, se imperecheaza si depun oua. Oualele sunt depuse in mugurii de rod cu ovipozitorul, dupa ce rod cu rostrul o galerie in peretele mugurilor. Dupa depunerea oului, orificiul galeriei este astupat cu o substanta vascoasa care se intareste la aer, sub forma unui dop. Perioada ovipozitara dureaza 60-70 zile si se esaloneaza in lunile septembrie-noiembrie. In tot cursul perioadei ovipozitare, o femela depune pana la 40 oua, dintre  care mai bine de jumatate in primele 3 saptamani de la inceperea depunerii cand timpul este mai cald. Intr-un mugure pot fi depuse pana la 5 oua, dar aceeasi femela nu depune decat un ou in fiecare mugure, iar din numarul total de oua dintr-un mugure nu se dezvolta decat o singura larva. Incubatia are loc toamna, iar ecloziunea, in lunile februarie-martie. Larvele se hranesc cu partile interne ale mugurilor nedeschisi (pistil, petale, etc.), perioada de hranire durand 60-75 zile. Din cauza atacului, mugurii se usuca. In tot cursul dezvoltarii, larvele trec prin 3 varste. In luna mai, dupa ultima naparlire, larvele se transforma in nimfe, in loje confectionate in spatiul mancat de larve in mugurii atacati. Stadiul de nimfa dureaza 3-4 saptamani, dupa care catre sfarsitul lunii mai, apar adultii. Adultii raman inca 1-2 zile de la aparitie in lojele nimfale, apoi perforeaza peretele mugurelui, ies si se hranesc cu lastari fragezi sau cu petiolul si pedunculul fructelor. Vara, incepand de pe la sfarsitul lunii iunie, cand timpul se incalzeste, datorita caldurilor mari, gargaritele se retrag in crapaturile scoartei, sub scoarta, in muschi si licheni, in scorburi in regiunea coletului, sau pe sol, de unde reapar toamna in luna septembrie, pentru inperechere si depunerea oualor.


Mod de daunare

In tara noastra gargarita mugurilor de par este un daunator primejdios al livezilor de peri. Ataca atat soiurile de par cultative, cat si pe cele de ornament si chiar parul paduret. Din cauza atacului, ramurile se degarnisesc de mugurii de rod si partial de cei vegetativi si-si pierd in buna parte productia. Procentul mugurilor distrusi de gargarite si larve, la soiurile cultative de par, se ridica in anii de invazie pana la 50% si chiar mai mult, la parul paduret, care formeaza focare permanente de infestare in padurile din vecinatatea livezilor de peri, pana la 60%,iar la soiurile de peri de pe marginea soselelor, chiar pana la 80%. O caracteristica a atacului este ca larvele distrug mugurii in intregime. In acest fel, productia de fructe scade cu 50-70% in cadrul focarelor si in anii de invazii puternice.


Combatere

Pentru combaterea acestui dăunător  se recomandă lucrările de toamnă ale solului, care distrug o parte din adulţii aflaţi sub frunziş, sub proiecţia coroanei, şi prin  tratamente fitosanitare la avertizare cu produse de protecţia plantelor omologate.

Sursa: gărgărița mugurilor

Comentarii

Postări populare