Foarfece de grădină - Gardena sau Fiskars?

Foarfece de grădină - Gardena sau Fiskars?


 VS.


      De ceva timp mă frământă o întrebare: ce foarfece de grădină să-mi cumpăr?
      Am întâlnit un nene care, printre altele, mai câștigă un ban din tăierile de formare, întreținere și întinerire a pomilor.
      L-am întrebat care este cea mai bună variantă: o foarfecă de grădină oarecare sau una profesională, din magazin?
      Omul mi-a zis să merg în piață și să cumpăr, cu 100 lei, o foarfecă de la bătrânii care  mai vin să vândă lucruri pentru a-și lua și ei o pâine. A zis că foarfecele alea vechi sunt făcute din material ca lumea, cu simț de răspundere și că nu voi avea probleme cu ele, trebuind doar o ascuțire a lamei și gata.

      Ok, interesant punct de vedere, mi-am zis eu, dar ia să mă mai documentez nițel.
      Între timp, am mai aflat din niște surse că foarfecele de la Gardena sunt foarte ok, iar altcineva, care lucrează în domeniul pomiculturii, mi-a zis că a cumpărat o foarfecă Gardena cu 100 lei, iar ulterior a luat alta, tot Gardena, cu 50 de lei și a fost mai mulțumit de cea din urmă - concluzia mea, după acest feedback: ceață totală.
      Cunoscând un domn inginer horticol, i-am scris un e-mail și l-am întrebat ce mă sfătuiește să fac: să cumpăr din piață sau să mai pun niște bani și să cumpăr una profesională?
      Răspunsul a fost următorul: Amândouă sunt bune. Chiar și cea de piață .....Chestie de logan v-a-v de mercedes.....Scopul final contează.....”
Gardena Premium BP50
      În urma acestui răspuns, am „cântărit” și m-am hotărât: și loganul și mercedesul sunt mașini. Cu fiecare poți merge din București până în Arad și înapoi, DAR diferența este de cum te simți o dată ajuns la destinație. Sincer, dacă îmi permit, prefer mercedesul.
      Probabil veți spune că la fel de bine mi-aș putea face treaba, dar eu nu sunt de aceeași părere. Când cumpăr un lucru, vreau să fie de calitate și să mă pot baza pe el. Nu sunt genul care cumpără haine ghidându-se după firma de pe etichetă, ci după calitatea materialului.
Gardena Premium BP50 la lucru.
      Așadar m-am hotărât că am nevoie de o foarfecă profesională. Am căutat prețuri și am găsit, Gardena Premium BP50, în jur de 170 lei. Mi-am dat seama că nu știu nimic despre firmă, ci mă bazez doar pe laudele altora și am găsit: Germania. Cu toții știm că atunci când este vorba despre nemți, vorbim de cele mai înalte standarde. Deci ne-am liniștit!
Filmulețul lor de prezentare: GARDENA Cutting Tools: Behind The Scenes
      Văzând că garanția este de 25 de ani, mi-am dat seama, din nou, că își merită banii. Citind în continuare am văzut că are un canal pentru scurgerea sevei, lamele pot fi schimbate și sunt tratate pentru ca seva și scoarța pomului să nu aibă aderență, lama inferioară poate fi ascuțită, ergonomie, lăcaș pentru tăiat sârma... ce mai, eram convins!
      A doua zi, găsesc altă firmă care oferă unelte profesionale - ce mă interesa pe mine - Fiskars.
Fiskars Garden Pro
      Bun, zic eu! Ia să vedem care este foarfeca profesională de la Fiskars! Și găsesc Fiskars Garden Pro. Caut pe net prețuri și o găsesc sensibil mai scumpă decât concurența - în jur de 185 lei.
Fiskars Garden Pro la lucru.
      Când mă uit să văd despre tradiția firmei, văd Finlanda. Mi-e clar din nou, că am de-a face cu un alt titan în domeniu. Cu cât citeam mai mult din istoria companiei, cu atât creștea mai tare nehotărârea și nu mai știam pe care să o aleg. Caracteristicile acestei foarfeci, la fel de imbatabile ca ale celei de la Gardena, mai mult, aceștia oferă garanție pe viață.
Filmulețul de prezentare poate fi văzut aici: Fiskars Test Lab.

     În momentul de față sunt foarte nehotărât.
     Gardena Premium BP50 arată și robustă, dar și ergonomică (ispititor de ergonomică, pot spune).
     Fiskars Garden Pro, la prima impresie arată mai mult robustă și apoi ergonomică.
     Caracteristicile ambelor articole nu mai au nevoie de niciun argument.
     De amuzament, observ că ambele firme au pagini de facebook. Mă uit la Gardena și văd 1.134 de like-uri vs. Fiskars 22.127 de like-uri.
     În final, pot spune că, în cazul achiziționării unei unelte, o imagine nu face o mie de cuvinte, sau și mai bine spus, nu poți cumpăra un lucru doar după ce îl vezi într-o poză.
     Așadar, după Paștile ortodoxe, voi merge în magazin să le cântăresc, la propriu, pe amândouă.

Update: 
     Am fost în Bricostore pentru a vedea exact cum se prezintă foarfecele despre care am scris mai sus. Am fost uimit când am văzut că cea de la Fiskars este de o simplitate ieșită din comun. Adică este exact ceea ce îți trebuie și îți poți dori de la o foarfecă. Fără fițe sau alte artificii. Prețul este 185 lei.
     Foarfeca de la Gardena este robustă și în același timp este și foarte elegantă. În mână stă excelent. Prețul este de 200 lei.
     Concluzia este că, chiar dacă 185-200 lei este o sumă demnă de luat în seamă, părerea mea este că își merită banii dacă vrei să ai siguranța unei unelte de calitate. Oricare, dintre cele două, nu vă va dezamăgi.


P.S. Cine dorește un articol interesant, despre alegerea unei foarfece de grădină, să arunce o privire pe horticultorul.ro.

Alte articole

Comentarii

  1. Stii vorba aia cu: "Cati bani dai, atata face"? Se aplica si in cazul de fata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut
    Eu am o foarfeca Felco 2(elvetiana)...se zice ca e legendara...zeci de milioane vandute in 50 de ani de existenta in care nu a fost schimbat design-ul la ea:)Toate partile sunt schimbabile..inclusiv surubelele si mansonul care inveleste manerele.E senzationala si aveam impresia ca e cea mai buna din lume ...pana intr-o zi cand am pus mana pe una rudimentara care taia mai bine ca a mea la diametre mai mari.Intradevar cele "batranesti" sunt mai bune dar trebuie sa fie "batraneasca " japoneza:)).Serios,cauta Tobisho pruners si o sa vezi the real thing.Am tinut si eu in mana una dar atunci nu stiam ce e exact.
    Iar la fierastraie..tot japonez(Silky Fox Gomtaro)...sunt facute din oteluri de sabii de samurai..asa ca e explicabil.
    Succes
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, Mihai!
      Foarte interesant ceea ce spui tu. Voi căuta să văd despre ce este vorba. Chiar m-ai făcut curios.
      Și eu îți doresc la fel.
      Cristi.

      Ștergere
  3. Salut
    Din cate am citit lucrezi in Bucuresti...eu locuiesc in capitala si am o mica livada in zona Colentina.
    Am reusit sa "inghesui" in ea aprox 30 de pomi din cam toate speciile pomicole si fondul de germoplasma detinut de mine contine cam 50 de soiuri(neavand spatiu am mai muti pomi cocktail-mar cu par cu gutui,5 soiuri intr-unul etc)
    Am si niste proiecte interesante pt gradina familiala unde nu-i spatiu prea mare de plantare(3 sau 4 pomi intr-o groapa;coroane artistice palisate ;"zid de fructe" etc)
    Daca vrei sa vorbim mai pe larg despre pomi,altoiri,forme de coroane,agrotehnica etc da-mi un o adresa de mail or something.
    Succes
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut!
    Da un ochi si pe Bahco. Lucrez cu ea de cativa ani..si tai destul. E usoara si ergonomica...ceea ce pt mine e foarte important. Si Felco e f. buna, super-foarfeca, atat ca e mai grea, dar tai si la 30mm in diametru cand ma grabesc sau nu am pozitie, fara probleme. Fiskars..uita de ea. O tin pt..."musafiri".
    Sunt curios ce ai ales...daca ai ales ;).
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut!Inca mai caut si eu foarfeca,,perfecta,,pana acum am avut cca. 5,6 bucati,bine nu de,,firma,,dar tot la prima am ramas,cumparata din bazar de la rusi,cam grea dar taie f.bine,dupa terminarea lucrarilor am dureri de mana o saptamana,detin 75 pomi fructiferi.In primavara asta m-am hotarat sa-mi achizitionez una profesionala,de la gardena,BP50,asa ca vreau sa mai vad si alte opinii despre ea,va salut cu respect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!
      Și eu tot BP50 mi-a făcut cu ochiul dar am prins o altă ocazie și am luat un Fiskars. Nu am tăiat masiv cu ea până acum dar la cât am tăiat s-a comportat excelent.
      Gardena BP50 cu siguranță taie perfect și stă în mână excelent. Sper și nu cred să vă dezamăgească. Oricum, costă niște bănuți. Poate ar fi o idee bună să mergeți prin piețe să vedeți dacă nu cumva aveți noroc de vreo ocazie.
      Numai bine și multă sănătate!
      Cristi.

      Ștergere
  6. I-mi pare rau ca nu m-am recomandat, Pandurul77,VA SALUTA!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da,sper sa nu ma dezamageasca.P77.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mult succes, Panduru77!
    După ce faceți achiziția, indiferent ce model va fi, m-aș bucura să treceți pe aici și să îmi împărtășiți experiența.
    Să ne auzim cu bine!
    Cristi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am si eu cateva foarfeci Felco(2,6,7,8) Bahco si cateva fierastraie pliabile Silky Gomboy(130 mm,210 mm si 240 mm).Deocamdata sint toate noi fara sa le folosesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti unele dintre cele mai bune scule din lume(cu mentiunea ca Okatsune sau Tobisho taie mai bine decat orice Felco...dar orice Felco e mai confortabil:).Silky sunt de departe mai bune ca Felco 600(de ex) care si el e senzational.
      Succes

      Ștergere
  10. Am fost in Dedeman,in Roman,si din pacate nu am gasit niciuna,Gardena bp50 sau Fiskars garden pro,asa ca stau pe ganduri ,nu stiu pe care sa o cumpar,as opta pt. cumpararea online ,dar atunci cand le vezi fizic in fata e alta treaba.Gardena ma atrage mai mult,totusi as dori mai multe opinii de la cei care au asa ceva. Pandurul77.

    RăspundețiȘtergere
  11. Lucram cu doua foarfeci Fiskars garden pro, pot spune ca sunt folosite la extrem in sensul in care lucram cu ele in pamant la pregatirea balotului plantei pentru livrare. Una are 7 ani iar cealalta cred ca vreo 9, si nu dau semne de oboseala. Pentru butasi si lucruri fine folosim o Gardena mai mica, de vreo 50 de lei. Iar pentru scos pomi avem doua cazmale Polet nupla-pro de vreo 8 ani, aqsta ca sa nu cumparam scule in fiecare an.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu contest performanțele celor două foarfece dar pentru ceva cu adevărat performant vă rog să urmăriți un filmuleț al cărui link l-a postat cineva mai jos.
      Numai bine și multă sănătate!

      Ștergere
  12. Un filmulet interesant vis a vis de foarfeci: https://www.youtube.com/watch?v=Cmpz4fmERWE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Mulțumesc pentru link! L-am văzut chiar când l-a încărcat fiindcă autorul este prietenul meu foarte bun.
      Deocamdată, din ce cunoaștem, cele două, ARS și Okatsune, nu au rival. Nici măcar pe Felco. Iar astea nu sunt povești, ci e pe testate.
      Sunt cele mai tari, REPET, din ceea ce cunosc în materie de foarfeci până acum.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Depinde de domeniul de utilizare si intrebuintare;pentru a satisface toate aceste cerinte foarfecele profesionale Original Loewe sunt cele mai potrivite;orice componenta poate fi inlocuita...lamele (cutitele) se ascut dupa 1 milion de taieturi,taietura este blanda si curata;garantia oferita de producator este nelimitata;raportul pret/calitate este excelent

      Ștergere
  13. Bună ma numesc Cristi și as dori și eu recomandări de la cei în domeniu pentru o foarfecă. Am selectat cât de cât și acum am de luat decizia finala fiskars p 90 sau gardena bp 50. Am vreo 10 pomi fructiferi plus florile din curte Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare