Insecticid și fertilizant bio pentru grădina de legume - testată

Insecticid și fertilizant bio pentru grădina de legume
- metodă testată -

     Răsfoind bloguri, pe care găsesc lucruri care mă preocupă și pe mine, am ajuns la prețioasa postare a Brîndușei, căreia îi mulțumesc pentru că a împărtășit rețeta magică de insecticid bio.
     Sunt sigur că astfel de rețete bio, care chiar funcționează, există. Problema este că noi ne-am pierdut undeva pe drum. Sper să existe cât mai mulți oameni preocupați de ele, să le redescoperim și să le punem la locul de cinste pe care îl și merită. Până atunci, în momentele critice, mai apelăm la soluțiile „moderne” și „bune” ale industriei chimice.

     Așadar, această soluție are dublu rol, și anume combate musculița albă a verzei, afidele (pe viitor o voi testa la pomi) și în plus, prin substanțele nutritive, „îngrașă” plantele. Deci are rol și de îngrășământ foliar. Brîndușa a zis că, după ce a stropit și a scăpat de musculița albă a verzei și de afide, a constatat că frunzele guliilor s-au dublat în dimensiuni.

     Redau, din articolul Brîndușei, ceea ce trebuie să știm despre această soluție de stropit:
Cum in aceasta perioada ne luptam cu diferite gaze si gazulite, o sa postez o reteta de insecticid. M-am confruntat cu musculita alba de sera, care a atacat guliile de nu mai stiam cu ce sa dau. Am inceput cu macerat de urzica, apoi cu macerat de urzica si vetrice, apoi am mai dat cu solutie de ardei iute si sapun si tot asa, doamna musculita se inmultea fara sa fie afectata cu ceva. Vorbind cu oameni dragi sufletului meu si care sunt interesati de tot ce e nou, m-am hotarat sa fac un macerat din mai multe plante care sunt antiparazitare si care contin uleiuri volatile.

Maceratul contine :
Frunze si copili de rosii: contin cantitati mari de alcaloizi si glico-alcaloizi care au efecte antifungice si insecticide.

Busuioc : contine ulei eteric, substante tanante, saponozide triterpenice, tanin si ulei volatil cu continut ridicat de estragol, cineol, linalol.

Cimbru: partrtea aeriana contine ulei volatil, acizi organici, flavone, ulei gras, saruri de litiu.

Marar: contine ulei volatil in frunze in proportie de 2,5 - 4% si in fructe de 3-6%. Uleiul volatil este format in proportie de 40-60% din carvona. Mararul este bogat in potasiu,sulf,sodiu,vit.A, B,C.


Nuc: frunzele de nuc contin iod si juglona.

Craite: stim deja ca sunt plante companion contin uleiuri volatile si sunt si antiparazitare.

Din aceste plante am pus:
  • 7-8 FRUNZE DE ROSII
  • 150 GR DE CIMBRU
  • 5 INFLORESCENTE DE MARAR
  • 50 DE GRAME DE BUSUIOC
  • 40 DE FRUNZE DE NUC
  • 40 DE FRUNZE DE CRAITE
Le-am maruntit si le-am bagat pe toate intr-un bidon de 10 l. Am pus 6 l de apa peste am pus dopul sticlei si am lasat sticla la soare 4 zile.
Am guliile puse in doua parcele diferite si duminica am stropit doar o parcela si le-am pudrat cu cenusa. Luni mare mirare pe parcela nestropita se desfatau doamnele nu aveau nici o problema dar parcela stropita era curata si guliile se desfatau la soare. Pana in aceasta dimineata nu au aparut musculite si sper sa nu mai apara, dar azi o sa reiau stropirea.


Daca cineva o sa-l folosesca, daca vrea si poate sa lase un feedback la aceasta postare despre el.
P.S. Acest insecticid este si ingrasamant foliar, in cateva zile guliile si-au dublat frunzele. :)”

Alte precizări utile, citind comentariile articolului:
- echivalentul în frunze, la busuioc și la cimbru (verde, nu uscat), este cam cât se adună în două mâini;
- insecticidul a fost folosit nediluat;
- soluția a fost aplicată pe toate plantele din grădină, inclusiv pe roșiile care au scăpat de afide.

Comentarii

  1. Mare surpriza mi-ai facut cu acesta postare!
    Multumesc pentru incredere si sper sa fie folositor pentru cat mai multa lume!
    Inca odata multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tu mie, cand am gasit postarea la tine! :)
      Sunt convins ca va fi folositor pentru cat mai multa lume. Acestea ar trebui sa fie lectii predate in scoli si nu prostitutia care se intampla acum.
      Dar, pana vom redescoperi si ne vom intoarce la solutiile sanatoase, ne mai chinuim cum putem...
      Ti-am zis... ar fi bine sa faci un meniu, pe blog, unde sa centralizezi toate solutiile bio pe care le-ai testat. Eu am o carte cu ele dar nu am reusit sa pun in practica pana acum din cauza distantei... Doar fertilizantul de urzica l-am preparat si e la pastrare pentru cand voi ajunge prin zona. :(
      Te imbratisez cu drag si iti multumesc!

      Ștergere
    2. Nu poti sa faci un scan al cartii sau sa-i spui numele pe mail sa vad daca o gasesc pe undeva si eu!
      Eu am folosit numai macerate si rezultatele sunt superbe, rosii sanatoase, ardeii rad la soare si vinetele au jumatate de metru inaltime si sunt pline de fructe:) Si eu multumesc inca odata !

      Ștergere
    3. De fapt, este vorba despre două cărți, a căror prezentare o voi face pe blog ca să poți avea o idee cât mai clară dacă merită sau nu să le cumperi. Fiecare carte are prețul în jurul sumei de 25 lei.
      Prima carte se numește „Grădina de legume ecologice - ghid practic” - de Agnes Gedda, iar a doua se numește „ABC-ul grădinăritului - Peste 600 de sfaturi şi sugestii pentru grădinarii amatori” - de Etienne Blouin.
      Cea din urmă o am la mine, la București.
      Pentru a vedea prezentările cărților aruncă o privire în meniul blogului, la secțiunea „Cărți albe pentru zile negre”.
      Mă bucur sincer pentru rezultatele obținute de tine. Ți-am zis, voi încerca și eu. :) De abia aștept!
      Numai bine și multă sănătate!

      Ștergere
  2. Va multumesc oameni buni, am primit de la voi solutia bio de a scapa de gandacei, oare are efect si la gandaceii negri ce devoreaza conopida ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere.
      Nu știu dacă are sau nu efect la gândacii respectivi.

      Ștergere
  3. Nu scriu de obicei,dar multumesc in gand,mereu, celor care dau sfaturi folositoare
    aveti mereu un gand bun de la mine,numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare