Cum să scapi de cheltuielile cu sacii de azot - bio

Cum să scapi de cheltuielile cu sacii de azot
- bio -

Aproape toată lumea de la țară, dintre cei care pun legume în grădină, înainte de a semăna cartofii, pe rânduri presară azot. La fel procedează și la alte legume.


Toți se plâng de bani, că e scump, toți se plâng de boli, dar prea puțini iau atitudine, prea puțini au spirit de inițiativă. Deocamdată. Eu încă sper și cred în partea bună a oamenilor.

Dacă este adevărat ceea ce zic cei de la Paradis Verde, și anume că trebuie pus un pumn de urzici în groapa în care urmează se seamănă ori se plantează răsadul de tomate, atunci românii ar scăpa de cheltuieli inutile și ar câștiga enorm la sănătate. Pentru că  prin descompunere urzicile vor elibera azotul care contribuie la creșterea roșiilor.

Urzicile cresc pe toate șanțurile și nu costă niciun ban. Trebuie doar culese.

Sună foarte logic. La anul viitor rămâne să testez asta. Ai mei nu au pus nimic. Pământul este prea bun ca să îl stricăm cu azot cumpărat la sac.

La articolul respectiv există un comentariu foarte interesant, al unui domn Endre, care spune că „pentru a nu fi nevoiți să otrăvim pământul cu tot felul de fungicide” el a făcut în felul următor:
- a căutat prin gospodărie sârmă de cupru de cca. 2 mm grosime;
- a curățat-o cu un șmirghel fin de ozixi;
- când roșiile au avut 20 cm înălțime și vreo 10 mm grosime a tulpinei  le-a făcut un orificiu transversal prin tulpină cu un cui subțire sau cu un ac mai gros, cam la 3-4 cm deasupra solului;
- apoi, a tăiat sârma de cupru în bucăți de 3-4 cm, cu un patent și a făcut-o în forma literei L;
- a trecut L-urile de sârmă de cupru prin orificiile din tulpinile roșiilor și le-a îndoit în formă de litera U;
- locul de intrare s-a cicatrizat frumos, iar plantele își extrag din sârma de cupru atâta cupru elementar cât au nevoie (ioni de Cu+ probabil);
- deși roșiile au fost udate, nu a fost nevoie decât de o singură stropire.

Comentarii

  1. Acesta metoda cu sarma de cupru am facut-o si eu , am invatat de la tata si sa stii ca da rezultate! Rosiile nu au manat pana acum desi au fost ploi si soare mult. Cand am plantat rosiile am pus un pumn de cenusa, unu de balegar vechi de vreo'3 ani, si un pumn de coji de oua si le-am ingropat pana la primele frunze!
    Langa rosii am plantat condurasi si craite, cimbru si busuioc.Din loc in loc am plantat bob,fixeaza foarte bine azotul in pamant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că a dat rezultate. Și eu voi încerca varianta cu sârma de cupru. Am de gând să pun la un rând sârmă, iar la celălalt nu. Așa voi vedea dacă are efect.

      La plantarea răsadurilor e foarte bun să folosești „revital”. Scrie pe plic cum se procedează. Ideea este că faci o mocirlă: apă, pământ galben, balegă proaspătă de vacă și conținutul unui plic de revital. Din câte îmi amintesc (din 2011) am făcut așa la ardei și, pe lângă faptul că pământul grădinii mele este foarte bun, aceștia s-au dezvoltat foarte bine chiar dacă am „zbârcit-o” eu cu un erbicid când abia răsăriseră din sămânță, în solar.
      Combinațiile pe care le-ai scris sunt foarte bune. Bănuiesc că, cojile de ouă, le-ai pisat mărunt, da? Bălegarul știu că trebuie să fie descompus bine că altfel arde plantele.
      Cu plantele sanitar este o adevărată inginerie. De bob nu știam. Mulțumesc, Brîndușa!

      Ștergere
  2. Metoda cu sârma de cupru este nemaipomenită doar că are o mare hibă - nu ajută cu absolut nimic. Cuprul metalic are proprietatea de a oxida foarte uşor(in apă sau aer) formând la suprafaţa lui un strat de oxid care este insolubil în apă şi solubil doar în acizi. Parcă seva plantelor conţine preponderent apă nu acizi?

    Cu urzica este mai simplu de făcut macerat: se umple o găleată de urzici se acoperă cu apă şi se lasă la macerat 3 zile dacă dorim să aibă proprietăţi insecticide sau cel puţin 7 zile (se recunoaşte uşor dacă-i gata după miros) dacă o utilizăm ca îngrăşământ. În ambele cazuri se aplică foliar dar în cel de-al doilea caz se diluaează 1:10 înainte de utilzare.

    Am utilizat cu succes ca îngrăşământ pentru răsaduri şi are un efect fantastic. La legume (tomate, ardei, vinete) am aplicat săptămânal numai până la apariţia inflorescenţelor când legumele au nevoie de mai puţin azot.

    Ca insecticid nu prea are efectul scontat, cred că are mai mult efect repelent deci trebuie aplicat preventiv înaintea apariţiei dăunătorilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam mică hiba, nu crezi? :))
      Eu voi încerca, așa cum i-am zis și Brîndușei mai sus, dar nu pe toate rândurile de roșii. Ca să văd diferența. În plus, cred că poate fi un an în care boala să se manifeste mai puternic și să nu facă față această variantă și ani în care să facă. Nu știu. Ideea este că și cei de la pepiniera Paradis Verde au fost impresionați de soluția aceasta și au zis că o vor trimite unor profesori de la nu știu ce institut pentru a o analiza.

      Referitor la urzică, eu am făcut varianta a doua. Deci, le-am ținut până au început să... duhnească. Apoi, lichidul strecurat, a ajuns în sticle. Problema este că nu sunt acolo pentru a putea stropi cu soluția și miroase prea „bine” pentru a ruga pe altcineva să o facă. :)

      Numai bine, Felix! Te mai aștept cu comentarii pertinente care să ne ajute pe toți!
      Sănătate la toată familia!

      Ștergere
  3. ,,La plantarea răsadurilor.. ideea este că faci o mocirlă: apă, pământ galben, balegă proaspătă de vacă și conținutul unui plic de revital."
    Asta merge daca nu ai coropisnite in gradina! Mie, doar o singura coropisnita imi radea in mod regulat 3 rasaduri de rosii pe zi!
    Cunoasteti o metoda bio testata impotriva coropisnitei?
    Dar impotriva melcilor mici, fara cochilie?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare