Boala plumbului - boli la cireș și vișin

Boala plumbului
STEREUM PURPUREUM
 - boli la cireș și vișin -


Răspândire

Boala este mai rar întâlnită, dar este gravă şi păgubitoare. Se întâlneşte izolat în plantaţii unde dezvoltă vetre în jurul unui pom iniţial infectat

flori atacate

Simptome
Pomul are un aspect plumburiu al frunzişului, dar atacul se observă cel mai bine în lemn, sub forma unor zone necrozate, colorate în brun, datorită vaselor lemnoase care capătă o structură lacunară, plină de gome. Boala se transmite de la pomii vecini, prin infectarea rănilor proaspete, şi este vehiculată de curentul de sevă, producând modificări structurale şi morfologice, pe tot circuitul acestuia. Pomii se debilitează, cresc şi produc puţin, după care începe un proces ireversibil de uscare, întâi a ramurilor, apoi pe parcursul a câtorva ani, să dispară în întregime.

Agentul patogen si biologia acestuia
Boala este produsă de  ciuperca Sterum purpureum, care se dezvoltă în plantă, lent şi produce toxine uşor difuzabile în interiorul organelor şi pe calea vaselor lemnoase, determinând o alterare a structurii ţesuturilor în frunze şi apariţia anomaliilor cromatice.
Fiind un parazit de rană, orice fisură sau leziune a scoarţei (cicatrice rămase după recoltat, după căderea frunzelor, tăieri în verde şi în uscat, etc.) constituie o portiţă de pătrundere a ciupercii în pomi.

Combatere
 Pentru combaterea agentului patogen, se recomandă aplicarea unor măsuri de igienă culturală prin tăierea ramurilor afectate şi dezinfectarea rănilor, în stadiul incipient, sau îndepărtarea totală a pomilor bolnavi din livadă şi prin tratamente fitosanitare cu produse de protecţia plantelor omologate, preventive sau curative (cu produse cuprice prefloral şi toamna după căderea frunzelor şi cu fungicide de sinteză organice în timpul perioadei de vegetaţie).


Sursa: pomifructiferi


Comentarii

  1. Sper ca bolilea astea sunt departe de livada ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Myky. Nu am probleme cu așa ceva. Ceea ce fac eu acum este să-mi pregătesc toate informațiile utile, găsite pe internet. Vreau să le am la îndemână pentru la anul viitor când voi fi, aproape de livadă, în fiecare zi. Anul acesta încă sunt departe. Foarte departe.
      Deci, adun o bază de date pentru că am avut surpriza neplăcută de a nu mai găsi anumite informații pe siturile pe care le citisem anterior. De aceea mi le aranjez frumos aici. Cu siguranță sunt și vor fi de ajutor și pentru alții.

      Ștergere
  2. Eu zic sa-ti faci si un director in PC internetul este atat de vulnerabi.Bine, poate sa crape si PC-ul dar in doua locuri e mai bine decat in niciunul. Cred ca aveam scanata o carte cu bolile pomilor fructiferi, din pacate din cate imi amintesc erau tratate chimic, dar o sa ma uit totusi dupa ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este și planul meu, Myky. După ce le adun aici le voi printa.
      Oricum, m-am abonat la postările blogului, varianta prin e-mail, și primesc automat tot ce postez. Deci, le am și acolo.
      Referitor la tratamente chimice sunt de părere că sunt necesare până la un punct, și anume, până când aflăm remediul natural al fiecărei boli și al fiecărui dăunător. Important este să se facă orice intervenție cu mare chibzuință. Dacă nu stropeam cu insecticidul Calypso pierdeam jumătate sau mai bine din pomi. Asta a fost anul acesta. Pentru la anul voi folosi insecticidul bio pe care l-am descoperit și tot așa, de la an la an, voi descoperi și voi testa altele. Pentru că nimeni nu te învață nimic, societatea este îndreptată către o direcție total greșită și majoritatea se complac așa. E mai simplu, comod. Comoditatea asta ne va da în cap până la urmă.
      Nu sunt adeptul chimicalelor dar nu îi suport nici pe aceia care au numai BIO în gură, iar în viața de zi cu zi ei sunt niște paraziți, nu fac mai nimic, în plus dau 2 lei pe 5 litri de suc („BIO!!!”), iar în casă spală și mențin curățenia cu ce? Cu ditamai chimicalele, care de multe ori sunt mult mai toxice pentru mediul înconjurător decât este un fungicid sau un insecticid chimic aplicat doar atunci când e cazul și fără exagerare. Eu zic că ar fi mai bine ca oamenii să nu fie ipocriți... dar buba este la educație și în faptul că, am observat și mă îngrijorează tendința, se comportă precum niște maimuțe. Iau ideile altora fără să le mai rumege și imită totul mult prea ușor, ca și când ar fi ceva firesc.
      Atunci mă întreb, retoric: oare a devenit gânditul acesta chiar atât de dificil?

      Ștergere
  3. Asa ma gandeam si eu, sa ne folosim de tot ce exista cu masura si unde e necesar, fara exagerari.
    Pai depinde la ce te gandesti! Unii, cam multi se pare, se gandesc foarte mult la bani si mi se pare ca asta tampeste. Altora le e lene sa gandeasca pur si simplu. Altii se gandesc atat de mult si intens, ca raman asa, pe ganduri, nu mai pun nimic in practica...
    Ce zici de o campanie "Sa gandim, nu doare si nu costa!" ?!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram sigur că vedem lucrurile la fel! :)
      Referitor la campanie sună foarte bine, însă vin cu o precizare: doare al dracului de tare!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare