Ce trebuie să știm despre cloșcă și clocit? DPnet

Ce trebuie să știm despre cloșcă și clocit?
- DPnet -

     Activitatea de a “scoate” pui sau boboci este o indeletnicire straveche.
Desigur, este de dorit ca si la noi tractorul sa ia locul calului si incubatorul functia clostii, dar cum faptul nu este posibil decat in fermele mari, cu respect pentru ziua de maine, vom mai chema inca puii si bobocii sa dea binete primaverii si cu ajutorul clostilor.
      Ca sa avem incredere in “capacitatea de productie” a clostilor, trebuie sa stim ca unii cercetatori din multe tari au studiat amanuntit diferitele aspecte privind clocitul natural si nu doar de dragul cunoasterii acestui comportament instinctiv al pasarilor, ci tocmai cu scopul de a perfectiona functionarea incubatoarelor.


      Pe baza acestor cunostinte s-a recurs, in mare masura, la imitarea conditiilor pe care le asigura cu “maiestrie” clostile, la aparatele de incubat.
      In articolul de fata, urmarim sa punem la dispozitia celor interesati cunostinte practice folositoare, privind incubatia naturala a pasarilor, pentru a mari, in mod neindoielnic, eficienta economica a acestei activitati.
      Pentru a “scoate” pui si boboci, cat mai avantajos din punct de vedere economic, trebuie sa stim cum sa asiguram oua si closti de buna calitate si conditii normale de viata pasarilor puse sa cloceasca.
      PROCENTUL DE ECLOZIUNE
      Cel mai important indicator pentru aprecierea rezultatelor incubatiei este procentul de ecloziune. Acesta reprezinta valoarea, exprimata in procente, a numarului de pui sau boboci viabili, obtinuti din numarul de oua puse la clocit.
      In conditiile gospodariilor mici din tara noastra, de multe ori, calitatea hranei administrate gainilor (daca nu si cantitatea) este necorespunzatoare, constituind un factor care conditioneaza scaderea procentului de ecloziune.
      Faptul este grav si pentru ca afecteaza, in primul rand, ouale provenite de la gainile cu productie mare. Pentru o apreciere corecta, reala economic, avem in vedere numai puii, sau bobocii viabili, respectiv cei care au iesit singuri din oua (fara ajutor), se tin bine pe picioare, au abdomenul inchis (orificiul ombilical uscat) si sunt vioi.
      Ceilalti (de regula foarte putini), slabi, “bicisnici” sau cu alte defecte vizibile, nu merita sa fie retinuti pentru crestere, deoarece de obicei mor in primele 3 - 10 zile de la data ecloziunii.
Si chiar daca ar mai supravietui, ei vor ramane in urma cu cresterea si nu vor fi de nici un folos.
      In conditii normale procentul de ecloziune in incubatia naturala se incadreaza in urmatoarele limite:
• pentru ouale de gaina - 70 - 80%
• pentru ouale de curca - 60 - 70%
• pentru ouale de rata - 65 - 70%
• pentru ouale de gasca - 45 - 65%
      ALEGEREA OUALOR
      Pentru a pune sub closti numai oua corespunzatoare scopului urmarit, acestea trebuie verificate si alese dupa o serie de criterii, dupa cum urmeaza:
      Starea de fertilitate      Ouale destinate incubatiei, spre deosebire de cele pentru consum, trebuie sa fie fecundate, adica sa aiba “samanta” de la mascul (cocos, gascan etc., in functie de specia de pasari).
      Deoarece in practica nu se pot deosebi ouale fecundate de cele nefecundate, vom recurge la o informatie indirecta, si anume, trebuie sa ne asiguram ca femelele au fost intretinute impreuna cu masculii, intr-un anumit raport numeric, in functie de specie, dupa cum urmeaza: un cocos pentru 10 - 12 gaini, un ratoi pentru 5 - 6 rate, un gascan pentru 3 - 5 gaste, un curcan pentru 8 - 12 curci.
      La gaste este necesar, insa, ca grupele de femele cu masculi sa fie formate inca din toamna anului precedent, pentru ca sa se formeze un fel de familii.
      Altfel spus, intr-un card de gaste cu gascani (de exemplu 20 - 30 de capete), fiecare gascan isi alege 3 - 5 gaste cu care se va obisnui sa convietuiasca, sa fie mai tot timpul impreuna (la hrana, apa, pasune) si pe acestea va avea grija sa le si “calce”.
      Daca gascanul este dat intr-un grup de gaste doar in primavara, el nu va reusi sa-si formeze familia (de tip harem) si din aceasta cauza nu-si va putea indeplini nici functia de “insamantator”, ori si-o va indeplini prea tarziu, respectiv, dupa ce o buna parte din oua vor fi fost deja puse la clocit (desigur nefecundate).
      O situatie particulara se constata la gascanii de rasa chineza. Acestia manifesta tendinta de monogamie, adica de a “curta” si de a calca o singura gasca (de a forma o pereche, ca la porumbei).
      In acest caz, in afara de cea aleasa, celelalte gaste din grup vor produce oua nefecundate.      Mentionam ca examinarea oualor privind prin transparenta spre o sursa de lumina (soare, bec electric) nu da intotdeauna rezultate.
      Marimea oualor      Ouale puse sub closti trebuie sa fie de marime mijlocie (medie), caracteristica speciei si, respectiv, rasei de pasari. Din ouale prea mari sau prea mici se obtin mai putini pui sau boboci.      Greutatea medie a oualor bune pentru clocit, corespunzatoare populatiilor de pasari existente in gospodariile mici, este caracterizata prin urmatoarele valori: ouale de gaina 50 - 60 g; ouale de curca 70 - 80 g; ouale de rata 60 - 70 g; ouale de gasca 120 - 160 g.
      Forma oualor      Pentru clocit se aleg numai ouale cu forma normala, adica sa aiba un capat mai ascutit si celalalt mai rotunjit. Ouale cu forma alungita, avand amandoua capetele ascutite, precum si rotunjite la amandoua capetele, dau rezultate mai slabe.
      Ouale anormale, in primul rand, cele cu doua galbenusuri, dar si “starpiturile”, adica ouale foarte mici, precum si ouale cu pete de sange in galbenus, nu se vor pune la incubat.
      Coaja oualor      Ouale bune pentru incubatie trebuie sa aiba coaja normal constituita, caracteristica fiecarei specii de pasari, neteda pe toata suprafata oului, curata si intreaga. Nu se vor pune la clocit ouale cu coaja aspra, cele cu rugozitati in anumite zone si cele murdare.
      Se exclud, desigur, ouale cu coaja sparta sau care prezinta doar fine crapaturi, greu de observat (coaja cu “fisuri”). Ouale cu coaja fisurata pot fi depistate examinandu-le, prin transparenta, sub o sursa de lumina, cu un instrument numit ovoscop.
      In lipsa acestuia, iata, un procedeu la indemana tuturor: intr-o mana tinem (cu doua degete) un ou cu coaja intreaga, iar cu cealalta mana vom lua, unul cate unul, ouale pe care vrem sa le controlam si le vom ciocani usor de oul intreg; oul cu coaja fisurata va produce un sunet dogit, pe cand oul cu coaja intreaga, un sunet mai “ascutit”, mai inalt.
      Ouale pe a caror coaja se observa pete transparente, sticloase, nu trebuie puse la clocit, caci acest aspect denota o coaja rau formata care nu poate asigura dezvoltarea normala a embrionilor.
      Unele deficiente in legatura cu intretinerea pasarilor pot conduce la degradarea calitatii oualor destinate incubatiei.
      Astfel, daca pasarile depun ouale pe jos, pe asternut umed si murdar (in general din cauza numarului insuficient de cuibare), sau daca asternutul din cuibare este murdar, coaja se va contamina cu microbi si mucegaiuri, care pot provoca o dezvoltare anormala sau chiar moartea embrionilor.
      In acelasi sens, deprecierea calitatii oualor pentru incubatie poate avea drept cauza recoltarea necorespunzatoare, la intervale de timp prea mari, a oualor. Regula esentiala este ca ouale sa fie recoltate (adunate) cat mai des, cel putin la un interval de doua ore, daca nu din ora in ora.
      Cu cat stau mai mult in cuibar, cu atat se contamineaza mai mult coaja cu microorganisme.      Inconveniente negative suplimentare se vor suprapune peste cele aratate mai sus, in cazul perioadelor reci, de iarna, sau a celor foarte calduroase, vara, daca recoltarea oualor nu se face la timp.
      Durata de pastrare      Cele mai bune rezultate la incubatie se obtin daca se respecta limita de temperatura a aerului din camera de pastrare. Numai in cazuri de stricta necesitate ouale pot fi pastrate si pana la 10 - 14 zile in camera de depozitare.
      Pentru ouale de rata si de gasca si la durate de pastrare de peste 10 zile se va mentine temperatura de cca 10°C.
      In incaperea pentru pastrarea oualor de incubatie trebuie sa se faca zilnic aerisire (nu prea intensa) si sa se asigure o umiditate a aerului relativ mare (70 - 75%).
      Ouale pot fi asezate orizontal (culcat), pe o suprafata curata si intr-un singur rand, pentru ca sa poata fi intoarse. Schimbarea pozitiei oualor, ca si intoarcerea lor, trebuie sa se faca de doua ori sau cel putin o data pe zi.
      Intoarcerea oualor, indiferent de specia de pasari de la care provin, se va face de fiecare data cu 180°, adica de pe o parte pe cea opusa. Pentru a se usura operatia de intoarcere, este bine ca pe una din partile oului (cea superioara in momentul asezarii oualor) sa se faca un semn, cu un creion negru.
      De ce este necesara intoarcerea oualor in timpul pastrarii?      Pentru ca galbenusul este mai usor decat albusul si deci are tendinta de a se ridica, de la mijlocul oului spre coaja. Daca lasam oul in aceeasi pozitie mai mult timp, “chingile” (salazele), care tin galbenusul ancorat in centrul oului, slabesc si, astfel, galbenusul se va apropia si, in final, se va lipi de coaja.
      Si pentru ca pe suprafata galbenusului se gaseste viitorul embrion, acesta va avea de suferit sau chiar va muri, din cauza pierderii lichidului din apropierea sa, datorita evaporarii apei prin porii cojii oului.
      Closca “stie” acest lucru si pentru a-l preveni, intoarce ouale cu ajutorul ciocului.
      ALEGEREA CLOSTILOR SI A LOCULUI DE CLOCIT
      Alegerea clostilor      Pasarile domestice clocesc oua provenite de la specia careia ii apartin, precum si de la alte specii. Astfel, gainile si curcile pot cloci oua de rata, cu bune rezultate, iar curcile pot “scoate” si boboci de gasca.
      Ratele nu clocesc, iar dintre gaini, cele de rasa Leghorn, de asemenea, nu cad closti (pentru ca au fost selectionate, sute de generatii, pentru productii foarte mari de oua).
      Gainile locale, neameliorate, si cele din rasele mixte clocesc bine si apoi ingrijesc bine puii.      Dintre acestea din urma, mentionam rasa Rhode-Islansd, mai frecvent intalnita in gospodariile mici de la noi.
      Dintre speciile de pasari domestice, curcile sunt cele mai bune closti si cele mai bune mame (ingrijesc cu mult “devotament” puii, pana ce acestia ajung mari, respectiv 2 - 3 luni).      Compartimentul de clocit, in afara de deosebirile aratate, in functie de specie si de rasa, difera si de la un individ la altul.
      Acest lucru explica necesitatea de a alege, dintre pasarile care cad closti, pe cele care confirma calitatea de closti bune. Pentru alegerea unor closti bune, dupa ce se constata semnele specifice comportamentului de clocit, trebuie sa urmarim daca pasarile pe care vrem sa le verificam, puse pe un cuib cu cateva oua, indeplinesc urmatoarele doua cerinte: raman pe cuib 24 - 36 de ore si daca, dupa ce ies pentru a se hrani, se grabesc sa se intoarca la cuib.
      Alegerea locului pentru clocit
      Incaperea in care se amplaseaza cuibarele pentru clocit trebuie sa fie izolata de restul pasarilor si ferita de accesul cainilor, pisicilor, sobolanilor si de circulatia oamenilor. Aceasta trebuie sa fie intunecoasa, lipsita de curenti si sa permita mentinerea unei temperaturi a aerului care sa nu depaseasca limitele valorilor de 14 - 22°C.
      Este necesar, deci, ca pe timp friguros, iarna, sa se asigure incaperi mai calduroase si vara mai racoroase. Gastele clocesc mai bine chiar in cuibarul in care au ouat, dar daca acesta nu se gaseste intr-un adapost, care indeplineste conditiile aratate mai sus, trebuie sa se aseze un cuibar pentru clocit in alta incapere.
      Pentru a se asigura umiditatea necesara oualor in timpul clocitului, se recomanda ca pardoseala incaperii in care se asaza cuibarele pentru clocit sa fie din pamant batut.      Cuibarele pentru clocit pot fi simple cadre, confectionate din scanduri, de forma patrata, ca niste sertare fara fund.
      Latura patratului la cuibarul pentru gaini va fi de 40 de cm, iar pentru curci si gaste de 60 de cm.
      Pentru gaini si curci, peretii laterali si cel posterior trebuie sa aiba inaltimea de 20 - 25 cm, iar peretele din fata mai putin inalt, ca un prag, de circa 15 cm. In acest fel, la revenirea in cuibar, clostile nu vor fi obligate sa sara si, astfel, se evita spargerea oualor.
      Cuibarele pentru gaste trebuie sa fie prevazute cu pereti despartitori, inalti de 60 - 70 cm, pentru ca pasarile sa nu se vada intre ele, mai ales vecinele care incearca sa-si fure ouale.
In cuibarele pentru clocit se asaza paie curate, direct pe pardoseala din pamant batut, stropita cu apa, in prealabil.
      Daca in incaperea unde se pun cuibarele, pardoseala este din scandura, sub asternut se recomanda a se aseza o brazda de pamant, de asemenea, stropita cu apa.      Numarul de oua ce se pun sub closti se apreciaza in functie de marimea pasarilor si de marimea oualor, cu unele diferente, si in functie de anotimp (numar mai mic de oua in lunile reci si mai mare, vara).
      INGRIJIREA CLOSTILOR, A CUIBARELOR SI A OUALOR PUSE LA CLOCIT
      Ingrijirea clostilor si a cuibarelor 
     O closca buna, adesea, refuza sa paraseasca cuibarul cate 1 - 2 zile, riscand sa slabeasca prea mult, datorita hranirii insuficiente. Crescatorul trebuie sa ridice closca de pe cuibar, cu blandete, avand grija, ca aceasta sa nu se zbata si sa nu sparga ouale.
      Se recomanda ca aceasta operatiune sa se faca de doua ori pe zi (sau cel putin o data pe zi), asigurandu-se in acest fel clostilor hranirea, adaparea, defecarea, dar si posibilitatea de a-si dezmorti picioarele si aripile, practic de a-si mentine starea de sanatate.
      Daca spatiul si starea timpului permit, clostile ar fi incantate daca ar putea sa faca baie in nisip. In timpul cat closca lipseste de pe cuibar (nu mai mult de 10 - 15 minute), se va verifica asternutul si daca se constata ca este umed sau murdar, se va schimba.
      Ingrijirea oualor in timpul clocitului.
      In timpul perioadei de clocit este necesar sa se faca doua controale pentru a depista ouale limpezi si cele cu embrioni morti, care se indeparteaza din cuibar. La ouale de gaina, primul control se face in ziua a saptea si cel de-al doilea in ziua a 14-a.
      Ouale se examineaza cu ajutorul unui ovoscop. In lipsa acestuia, se poate folosi si urmatoarea tehnica: se tine oul cu doua degete de la o mana, la circa 10 cm de becul unei veioze, iar cu palma deschisa a celeilalte maini, apropiata de ou, se tine pavaza ca sa ne vina lumina in ochi.
      Prin transparenta oului vom observa, dupa 7 zile de la inceputul clocitului, o zona rotunda foarte clara la varful rotunjit al oului (care este camera cu aer), iar in prelungirea camerei cu aer se distinge o retea, asemanatoare ramurilor unui pom, de culoare rosie, ce se intinde pana la mijlocul lungimii oului sau ceva mai mult.
      Aceasta imagine este o dovada sigura ca in oul respectiv embrionul se dezvolta normal. Daca in oul examinat nu se constata aceasta retea si continutul apare clar, uniform, este sigur ca nu are embrion si este un ou limpede. Acesta n-a fost fecundat si n-a avut, deci, din ce sa se dezvolte un embrion.
      Unele oua pot prezenta la aceasta varsta un cordon (ca un inel) rosu in mijloc. Astfel de oua au embrioni morti. In ziua a 14-a, aspectul oualor cu embrion in dezvoltare este urmatorul: reteaua amintita, de culoare rosie, s-a extins pe toata suprafata interna a oului, inclusiv peste varful ascutit.
      Ouale cu embrioni morti, intre ziua a 7-a si a 14-a, prezinta o retea rosie care nu ajunge la varful ascutit al oului.
      La ouale de curca si de rata, primul control se face la 9 zile, iar la cele de gasca la 10 zile. Al doilea control la ouale de curca si de rata se face la 18 zile, iar la cele de gasca la 21 de zile. Semnele ce se pot constata sunt asemanatoare cu cele descrise pentru ouale de gaina.
      Este necesar sa se inlature din cuibar atat ouale limpezi, cat si cele cu embrioni morti, deoarece acestea influenteaza negativ incalzirea normala a oualor cu embrioni vii.
      ECLOZIUNEA
      Actul de iesire a puilor din oua este cunoscut sub denumirea de ecloziune. Daca ouale, clostile si conditiile de viata asigurate clostilor au fost de calitate buna, ecloziunea se desfasoara cu usurinta, la toate speciile de pasari.
      La ouale de gaina, din momentul in care puiul ciocneste coaja (sfarsitul zilei a 19-a sau inceputul zilei a 20-a) si pana in momentul ecloziunii trec aproximativ 14 ore.
      La ouale de gasca, bobocii incep sa ciocneasca in zilele a 27-a si a 28-a, iar ecloziunea se termina in ziua a 30-a.
      Este important de stiut faptul ca in perioada de timp ce se scurge din momentul ciocnirii si pana la ecloziune au loc doua procese biologice de o insemnatate deosebita. Reteaua rosie, despre care am relatat, este o retea de vase de sange, aflata in afara corpului embrionului.      Sangele din aceasta retea se retrage in corpul lui tocmai in aceasta perioada, deci inainte de ecloziune (iar vasele raman pe coaja).
      In acelasi timp, partea de galbenus, in mod normal neconsumat pana in momentul ciocnirii, se retrage, de asemenea, in cavitatea abdomenului, iar locul pe unde se retrage galbenusul (orificiul ombilical) se inchide bine.
      Cunoscand cele doua aspecte precizate in randurile de mai sus, vom intelege ca nu este bine sa intervenim in intervalul de timp mentionat pentru a ajuta puiul sau bobocul sa iasa din ou.      Cu alte cuvinte nu este permis sa grabim iesirea din ou (ecloziunea) pentru ca am impiedica desfasurarea normala a celor doua procese biologice care pregatesc noua viata pentru lumea de afara.
      Ing. Ion CIOBOTAR

     Sursa: fermierul.ro


Alte articole interesante:

Comentarii

  1. Buna ziua.A-si vrea sa va marturisesc un secret al meu:Acesta e al treilea an in care pun oua sub closca.Mereu le-am pus din frigider,ca acolo le tin de obicei,si toti puisorii ies sanatosi tun,si nu mi-a murit niciodata nici macar unul,si nici din gaini,nu mi-a murit.Cred ca sint mai rezistente la boala,nu stiu ce sa cred!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua!
      Vă mulțumesc pentru vizită și pentru faptul că ați împărtășit din experiența dumneavoastră!
      Numai bine și multă sănătate!

      Ștergere
  2. Bună ziua!
    Eu am pus pt prima dată la clocitoare ouă de curcă însă nu îmi dau seama dacă pui sunt morți sau vii în ou! Mai sunt doar 3 zile până la împlinirea termenului dar am văzut unele modificări! Cum îți dai seama dacă totul e ok!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua!
      Din ceea ce am văzut, cu mult timp în urmă când ai mei mai aveau câte o cloşcă, la ouăle din care nu ieşeau pui le spuneau că sunt "ouă clocite", iar când le agitam se auzea o zeamă în interior ce se dădea de toți pereții.
      O comparație mai bună cred că ar fi cu oul de ciocolată care conține surpriză, iar când îl agiți se aude "surpriza".
      Ouăle nu trebuie agitate până când nu suntem aproape siguri că ar fi compromise.
      Atenție, un "ou clocit" precum cel despre care am scris mai sus, atunci când e spart miroase îngrozitor.
      Mult succes!

      Ștergere
  3. Buna ziua! Am pus ouă sub o cloșca și au început să iasă puisorii . Nu stiu ce sa fac cu puii care au ieșit, daca sa-i las la cloșca sau sa-i iau de acolo. Cand este cel mai bine sa-i scot pentru a le da de mâncare? Dacă durează 2-3 zile pana ies toti?

    RăspundețiȘtergere
  4. Se poate sacrifica o gaina care are comportament de closca de cateva zile ? mai este buna de gatit ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună ziua
    Va urmăresc de mult timp , învăț foarte multe lucruri de la dvs
    Am doua găini puse la clocit, una a scos astăzi primu pui este o pr ca Lam luat de lingă ea?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara am o cloșca pe oua de rațe dar din pacate ea a facut păduchi ,cum sa procedez in acest caz sa salvez si closca si ouăle va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara am o cateva intrebari:am o gaina pitica si o am de aproape un an.a facut vreo 15 oua in total daracum cateva zile a inceput sa fie productiva.din pacate nu a cazut closca si ma gandeam daca pot pune oule ei mici la closca normala.a da eu nam pastrat toate oule fiind ca se invecheau si se stricau.mai am vreo 4 de gaina pitica.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vreu sa stiu ce pot minca gainele ca sa cada closte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drojdie, murături, ovăz.. Eu am reușit cu drojdie și murături...

      Ștergere
  9. Dacã a spart un oua closca, şi s-au murdarit oule, mai ies pui???

    RăspundețiȘtergere
  10. Cum îi mai bine să pui ouăle la cloşcă mai proaspete sau mai vechi?

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ziua îmi puteți spune ce fac și cum hrănesc cloșca? Am pus-o aseară pe oua dar stinud pe cuibar de 3 zile nu am observat-o sa mănânce sau sa bea apa, am pus lingă ea dar nu vrea sa se scoale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.O luati dumneavostra si o dati jos de pe oua,sa manance si sa bea apa,asta de 2 ori pe zi,o lasati cam 10 minte si daca ea nu se duce singura la oua o puneti dumneavoadtra pe ele.

      Ștergere
  12. Am pus sub closca 12 oua, a clocit fb toata perioada, cand mai erau 5 zile pana la iesirea puilor am gasit closca coborata de pe oua dimineata si ouale reci, imi poate spune cineva de ce nu a continuat clocitul??

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua.Eu am avut o gaina care a cazut closca acum ceva timp,si acum a scos 6 puiuti mici si frumosi.Culmea este ca ea are mai putin de un an de zile.Am si eu o întrebare.Ce cuibar ar trebui sai fac pe viitor,tinand cont ca acum este din lemn pe jos cu paie.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua.Am si eu o problema.Am scos la clocitoare puisori de gaina,si cam de 3 zile o gaina cloceste ouale ouate de gaini,daca asi lua clota si asi baga pui iesiti de la clocitoare,sub ia,asta dupa ce ea a stat dupa cum am spus 3 sau 4 zile pe oua,si asi arunca ouale ea ar alua puisori ca pe puisori ei,sau ar continua sa cliceasca fara sa îi pese de ei??

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua!Am și eu o găină pe care am cumparat o acum un an si ceva,anul trecut a picat closca dar nu a stricat ouăle din cauza ca avea penele din aripi tăiate.Luna aceasta a început să cloncăne,se pune doar seara pe ouă iar pe timpul zilei nu sta pe ele.Ce pot face???

    RăspundețiȘtergere
  16. A stricat ouăle din cauza ca avea penele taiate**

    RăspundețiȘtergere
  17. Bună seară am și eu o cloșcă de rață și sa împlinit termenul și puii încă nu dau nici un semn de viață ce sa fac pui într-adevăr sunt tot de rață rață mută mă puteți ajuta cu vreun sfat???

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa va ajute Dumnezeu sa aveti cât mai mulți puisori sănătoși și voioși !

    (Dacă tot am trecut pe aici, am scris "doua cuvinte de bună ziua" 😊🤗)

    RăspundețiȘtergere
  19. Bună ziua! Am și eu o problemă, azi dimineață mi-am gasit cloșca moartă pe ouă ,când am ridicat o de pe culinar ouăle erau reci semn că ea a murit de aseară.....apropo am uitat să specific că mai avea 9 zile până să iasă puii,îmi puteți spune dacă ouăle mai sunt bune de clocit? Vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua. Maine ar fi 21 de zike de cand sta gainușa mea pe oua. Inca nu e ciocanit nici unul, desi spune in articol ca ar trebui sa fie ciocanite in a 19-a, a 20-a zi. Ar trebui sa imi fac griji?

    RăspundețiȘtergere
  21. Urmăresc cu atenție!

    RăspundețiȘtergere
  22. Bună seara,ouăle trebuiesc uitate la bec prima cind le pui sub cloșca ?sau pe perioade mulțumesc, aștept răspuns, pt că este prima data cind pun o closca

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna seara, la o găina ce a picat Cloșca, se pot pune pui înainte de 3 săptămâni ? Ca sa ii accepte! Specific ca nu doresc sa pun oua sub ea ptr clocit.

    RăspundețiȘtergere
  24. Bună ziua am o găină mica americana am pus-o la clocit am pus 4 oua deale ei și 3 de găină normala mia scos 2 pui și nu știu care este treaba sta pe oua dar nu mai scoate nimic de 2 zile ce sfat a-mi dați va mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare