Eco Ruralis lansează Catalogul de semințe tradiționale 2014


Eco Ruralis 
lansează Catalogul de semințe tradiționale 2014


Programul Eco Ruralis de colectare, multiplicare și distribuție de semințe tradiționale Eco Ruralis

În ultimii 4 ani, una dintre activitățile cele mai importante ale asociației Eco Ruralis a fost să colecteze, multiplice și apoi să distribuie gratuit cât mai multe semințe tradiționale, celor care doresc să cultive varietăți tradiționale de legume, cereale, plante aromatice și flori.

COLECTAREA

Semințele noastre sunt colectate din întreaga țară, de la ţărani şi grădinari care ne trimit cantități mici din soiuri vechi, găsite în gospodăriile țăranilor și țărăncilor. Colaborăm cu Banca de gene de la Suceava, de la care am primit pentru cultură și distribuție varietăți românești de legume și zarzavaturi.

În timp, am dezvoltat legături strânse cu alte organizații și asociații de țărani din Europa, care salvează și distribuie semințe tradiționale. Avem semințe de la Pelitti (Grecia), Seedy Sunday (Anglia), Irish Seed Savers (Irlanda), Kokopelli (Franța), Arche Noah (Austria).

MULTIPLICAREA

În ultimii doi ani, echipa Eco Ruralis din Cluj, cu sprijinul domnului profesor Aurel Maxim și cu ajutor din partea voluntarilor Eco Ruralis și a studenților de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, a multiplicat semințe tradiționale pe o bucată de teren din fosta grădină botanică din cadrul universității. Pe durata întregii perioade de creștere, varietățile locale au fost analizate pentru a afla ce calități specifice au aceastea (producție, gust, rezistența la boli și dăunători, rezistența la secetă, etc.). Pe baza acestor observații se întocmește în fiecare an catalogul Eco Ruralis de semințe tradiționale. La finalul sezonului, adunăm semințele pentru fiecare varietate și le depozităm la Biroul Eco Ruralis.

Începând cu 2014, vom pune la Cluj bazele Gradinii de Semințe Tradiționale Eco Ruralis. Pe un teren de 29 de ari, vom multiplica semințe tradiționale, dar vom organiza și ateliere la care oricine poate participa ca să învețe practic despre grădinărit și salvarea semințelor.

Multiplicarea semințelor nu se întâmplă doar la Cluj. O parte din membri noștri, țărani și grădinari dedicați salvării de semințe tradiționale, produc pentru asociație cantități mai mari de semințe, pe care le descriu şi ni le trimit să le distribuim. Dacă doriți să deveniți și dumneavoastră un Gardian al semințelor, scrieți-ne pe adresa asociației ecoruralis [at] gmail [dot] com sau bogdan [at] ecoruralis [dot] ro.

DISTRIBUȚIA

La începutul fiecărui an, înainte să vină primăvara, asociația Eco Ruralis face o distribuție largă de semințe tradiționale. Pe baza catalogului se poate face o comandă, iar noi o să distribuim GRATUIT semințele, prin poștă, celor care le doresc.

Nu distribuim cantități mari de semințe, dar suficiente cât acestea să fie multiplicate de tărani și grădinari pentru a deveni autonomi în anii următori. Practic dăm sămânţă “de sămânţă”. Dacă e posibil, cerem înapoi o cantitate mică de semințe, pentru a avea mereu un stoc de semințe disponibil pentru următoarea distribuție anuală.


Catalogul Eco Ruralis de Seminte Traditionale 2014 contine toate varietatile de seminte taranesti propuse pentru distributie larga in acest an. Va rugam sa consultati catalogul si sa alegeti varietatile pe care doriti sa le comandati.IMPORTANT: puteti alege cel mult 5 varietati.

Dupa ce ati consultat catalogul, puteti face COMANDA ONLINE, aici: http://tinyurl.com/formular2014ecoruralis

Comanda se poate face si prin posta, tiparind formularul de comanda aflat la pagina 32 a catalogului. Va rugam sa trimiteti formularul completat la adresa asociatiei noastre sau sa veniti personal la biroul nostru:

Asociatia Eco Ruralis, Str. David Ferenc, Nr. 10, Ap. 5,
Cluj Napoca, jud. Cluj, Romania - 400102

Din pacate nu putem sa va trimitem o cantitate mare de seminte din varietatile alese de dumneavoastra, dar asiguram o cantitate suficienta pentru a cultiva si salva ulterior semintele. Astfel o sa va asigurati un stoc suficient pentru anul care urmeaza. Cheia unei agriculturi bazate pe principiul suveranitatii si autonomiei alimentare este buna practica taraneasca de a salva o parte din semintele cultivate.

Dupa ce ati primit, cultivat si salvat aceste seminte, daca e posibil, va rugam sa ne returnati prin posta o cantitate mica, pentru a putea sa le distribuim si altor tarani in anii care vin. Fiecare varietate traditionala este valoroasa. Este foarte important ca atunci cand insamantati sa nu amestecati varietatile intre ele, astfel incat semintele sa ramana cat mai curate.

Va multumim si va dorim un sezon prielnic si o cultura sanatoasa!

Comentarii

  1. Multa stima pt ceea ce faceti!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru aceasta minunata initiativa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să se implice cât mai multă lume și să ajute la înmulțirea și la păstrarea semințelor.

      Ștergere
  3. Exact de ce aveam nevoie. Stimate domnule Alex, avem o bucata de teren de 1500 mp si ne gandim sa o cultivam cu dovleac, da si alte plante. Va urmaresc de cativa ani postarile, desi in ultimul timp am fost un pic absenta. Nimic nu este intamplator....ma gandeam cum sa fac rost de soiuri de seminte si am gasit aceata minunata initiativa. Cu cea mai mare placere doresc sa fac parte din activitatea initiata si voi restitui seminte, daca si dumneavoastra ati putea sa ma ajutati acum la inceput de drum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anul acesta mi-am adunat si eu niste seminte pe care le voi inmulti si apoi voi avea de daruit.
      Tinem legatura si sper sa va pot fi de folos anul viitor.
      Din putinele seminte primite in dar pot sa va trimit cate 5 bucati ca sa vi le inmultiti.
      Am rosii, seminte fara coaja de dovleac, vinete albe.
      Tineti legatura cu "Bucuresteni mutati la sat" (google).
      Ei mi-au daruit rosiile si vinetele albe, iar dovleacul Willy Schuster.
      Cautati pe net si dati de ei sigur.
      Numai bine si multa sanatate!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare