Prăjitură cu banane - prăjitura mea preferată

Prăjitură cu banane
- prăjitura mea preferată -


Am amintiri frumoase cu prăjitura aceasta, de pe vremea când umblam cu colindul, era iarnă și ger de crăpau pietrele. Acum vreo doi ani, am pus mâna pe telefon și am sunat acasă. Am cerut rețeta și m-am apucat de treabă.

Prima dată a ieșit cam șifonată și pe alocuri mai rumenită decât ar fi trebuit dar mâncabilă în rest. Următoarele două ture am reușit-o perfect. Ce bună a mai fost! Exact ca cea de acasă.


Redau în continuare ce mi-am notat atunci prin telefon și ce am mai adăugat eu ca să pricep. Sunt sigur că cine are experiență în a face prăjituri va zâmbi puțin... mai mult.

- 5 albușuri se bat spumă împreună cu 250 g de zahăr tos până când se topește zahărul;
- după ce zahărul s-a topit, în spumă se mai încorporează 150 g de nucă de cocos și 2 linguri de făină;
- spuma rezultată se împarte în două părți egale și se va întinde pe dosul tăvii și s bagă la cuptor. Dosul tăvii îl veți unge cu ulei și veți presară puțină făină pentru ca foaia să nu se lipească. Acestea vor fi de fapt foile prăjiturii.

Crema:

- 1 budincă de vanilie;
- 250 ml lapte;
- 5 gălbenușuri;
- 250 g de zahăr.

Cum se face:

Se freacă gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr. Se adaugă budinca și puțin lapte cât să se subțieze puțin amestecul.
Restul de lapte cu zahărul rămas se pune la fiert. Când fierbe se adaugă amestecul obținut anterior, amestecând continuu până când se îngroașă compoziția.

Se lasă la răcit și se adaugă 250 g de unt, amestecat bine în prealabil și, important, care a fost ținut la temperatura camerei.

Se ia prima foaie obținută, cea întinsă pe tavă și băgată la cuptor, se întinde pe ea crema. Apoi se pun rondelele de banane, pe toată suprafața acesteia. Peste „patul” de banane-rondele se pune un strat subțire de cremă și pe urmă cealaltă foaie, pe care se aplică restul de cremă. Pe deasupra puteți presăra nucă de cocos sau ciocolată răzuită. Eu prefer nuca de cocos.

Aveți nevoie de  două sau trei banane, în funcție de cât sunt de mari.

Important de știut este faptul că prăjitura trebuie să stea până a doua zi pentru a se întrepătrunde toate ingredientele. Astfel, crema va intra în foi și va fi numai bună de servit.

Vă doresc distracție plăcută și vă pun și niște poze...

Spuma de albuș.

Spuma de albuș și nuca de cocos.

Crema: gălbenușuri, budinca...

Crema: gălbenușuri, budinca...

Unt.

Ulei pe dosul tăvii.

Presărarea făinii pe dosul tăvii unse cu ulei.

Făina pe dosul tăvii.

Prima foaie băgată la cuptor.

Așa a ieșit a doua foaie la prima încercare de a face prăjitura.

Aici avem foaia, primul strat de cremă și bananele.
Chiar dacă nu a ieșit perfectă, ca cea de acasă, din punct de vedere estetic, gustul a fost identic.

Se poate observa foaia care este puțin rumenită.

Urmează deja poze din următoarea încercare... :)
Se poate observa hotărârea cu care am început pregătirile... vineri seara, la ora 23:00, pentru a avea suficient timp, toată noaptea și ziua următoare, eventual. Dar nu a fost cazul. A ieșit foarte bine.

Crema.

Pregătirea compoziției foii. Albuș, nucă de cocos...

Gălbenușurile frecate, așteptau budinca. :)

Măsura pentru lapte.

Am adăugat și budinca.

Amestecarea gălbenușurilor cu budinca.

Compoziția pentru foaia prăjiturii era gata.
Am întins-o pe dosul tăvii pe care am dat-o în prealabil cu ulei și făină.

Eee!!! Altă viață, nu? Deja, experiența își spune cuvântul. :)
Halal experiență. A fost prima prăjitură pe care am făcut-o vreodată.
Pe cele dinainte le-am făcut doar să... dispară. :))

Crema pregătită pentru a fi întinsă pe foi.

Așa arată o foaie reușită.


Peste foaie, am întins primul strat de cremă, am pus bananele.
Peste banane am pus un strat subțire de cremă.

Prăjitura cu banane, prăjitura mea preferată.
Dacă mergeți în meniu la Rețete/bucătărie puteți vedea cum am făcut desertul meu preferat: Lapte de pasăre.


Comentarii

  1. Ziua buna! :) arata foarte bine prajitura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună! Da, dar gustul este cel care face diferența... :)

      Ștergere
  2. Deci n-am avut timp sa comentez cand am citit prima data postarea asta (am mai fost prin Bucuresti), dar acum nu scapi! Mi se pare tare complicata reteta , consumatoare de timp si destul de indigesta! Sunt convinsa iremediabil ca gustul este de neuitat, ca ingrasa si provoaca melancolie! Traiasca prajitura cu fructe, de sezon! Am zis!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce m-a amuzat comentariul tău! :))
      Nu pot spune că e cea mai simplă rețetă dar nici așa grea, însă ca timp îți ia ceva.
      Probleme cu digestia nu mi-a făcut niciodată și crede-mă... am mâncat nu glumă. :))
      Gustul este de neuitat, de îngrășat îngrașă, iar melancolie îmi dă acum când aș mânca și nu am. :))

      Ștergere
  3. Buna seara :D
    Imi puteti spune, va rog, dimensiunile tavii in care coci foile?
    Multam

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      La intrebarea asta chiar nu ma asteptam. :))
      Este ca o tava normala, zic eu, care se potriveste in orice aragaz. \nu stiu exact dimensiunea.
      Poate ne ajuta altcineva cu niste masuratori exacte. :)

      Ștergere
  4. pofta buna celor ce le place nuca de cocos,o voi incerca pt.ca sotului meu ii place nuca de cocos .

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare