Pătarea inelară - boli la cireș și vișin

Pătarea inelară
PRUNUS VIRUS
- boli la cireș și vișin -


Răspândire
Această boală este mult răspândită în plantaţiile de cireş.

acarian


Simptome
Atacul se manifestă pe frunze prin apariţia unor pete inelare, bine conturate, mari de 0,5-1,0 cm în diametru, de culoare verde deschis. În alte cazuri, boala se manifestă prin pete de culoare verde-deschis, de formă mai mult sau mai puţin rotundă, cu marginea difuză. Boala se mai poate manifesta şi prin pete sub formă de benzi, situate pe ţesuturile dintre nervurile secundare.
Simptomele apar la început numai pe frunzele de pe lăstarii de 2 ani, iar mai târziu devin evidente şi pe frunzele lăstarilor în curs de creştere.
Într-un stadiu mai avansat al bolii, porţiuni mici de ţesut din cadrul petelor de culoare verde-deschis se necrozează, apoi se separă de restul suprafeţei limbului şi cad, frunzele rămânând ciuruite.
Pomii infectaţi înfloresc şi fructifică normal. La majoritatea soiurilor fructele formate pe pomii bolnavi nu prezintă simptome externe de îmbolnăvire. Analizele chimice ne arată însă că are loc o scădere a conţinutului în substanţă uscată, în zahăr şi acizi, ceea ce depreciază mult valoarea fructelor.
În general pomii bolnavi suportă greu condiţiile climatice şi pedologice nefavorabile fiind deosebit de sensibili la frig.

acarian

Agentul patogen şi biologia acestuia
Această viroză este produsă virusul Prunus virus. Virusul se transmite prin altoi, polen, sămânţa recoltată infectată şi nematozi.

acarian

Combatere
Combaterea acestui virus consta in igiena fitosanitară: adunarea şi arderea resturilor de plante infectate (fructe mumificate, frunze şi ramuri uscate), prin lucrările solului se vor îngropa resturile vegetale ce nu s-au putut aduna şi arde şi tratamente fitosanitare cu produse de protecţia plantelor omologate pentru această boală.


Sursa: pomifructiferi


Comentarii

  1. multumesc lui D pt oameni pasionati ca tine si cu bunavointa de a-I ajuta si pe semenii cu aceiasi pasiune,bravo tie,continua

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare