Antracnoza - boli la cireș

Antracnoza cireșului
COCCOMYCES HIEMALIS
- boli la cireș -

Răspândire
Este cea mai păgubitoare boala, care afectează in mod sever toate plantaţiile de  cireş şi vişin şi produce pagube foarte mari prin desfrunzirea timpurie a pomilor în livezi şi a puieţilor  in  pepiniere.

Simptome
Ciuperca  atacă frunzele uneori şi pedunculii, fructele şi lăstarii. Pe partea inferioară a frunzelor apar pete mici cafenii care variază până la purpuriu. Pe partea superioară a frunzelor se observă pete punctiforme, purpurii numeroase, unite în caz de atac puternic. În dreptul petelor, mai ales pe partea inferioară a frunzelor se formează leziuni din care erup pustule mici (acervuli) cu fructificaţiile ciupercii, pulverulente, de culoare albă-murdar. Frunzele puternic atacate se usucă şi cad incepând din luna iunie, în luna iulie pomii ajungând să fie dezfrunziţi. La pomii puternic atacaţi mugurii de rod se diferenţiază slab. În pepiniere, puieţii pierd seva de timpuriu, stagnează în creştere şi nu mai pot fi altoiţi. Cei altoiţi asigură un procent foarte redus de ochi prinşi. Frunzele atacate se usucă, pedunculii se brunifică şi se acoperă de fructificaţiile albicioase ale ciupercii.


Agentul patogen si biologia acestuia
Boala este produsă de ciuperca Coccomyces hiemalis. Ciuperca prezintă două stadii de dezvoltare: forma de vară cu conidii şi forma de rezistenţă cu apotecii şi ascospori.
În cursul perioadei de vegetaţie, pe frunzele atacate evoluează numai stadiul de conidii. Conidiile sunt grupate în acervul. Într-un acervul se dezvoltă 1400-580°Conidii, iar numărul de acervuli ajung până la 220 pe cm² de frunză. Conidiile sunt incolore, arcuite, cu 1-2 septe la maturitate. Toamna apare forma microconidiană cu spori unicelulari.
Apoteciile se formează în martie-aprilie, în frunzele căzute din toamnă pe sol. Acosporii începând din luna aprilie sunt puşi în libertate în condiţii de umiditate şi temperatură ridicată  şi produc primele infecţii pe frunze. Ciuperca iernează şi sub formă de miceliu în lăstarii atacaţi, pe care în mai-iunie se formează conidiile care se răspândesc şi produc infecţia primară. Infecţiile reuşesc atât pe faţa superioară cât şi inferioară a frunzelor. Perioada de incubaţie durează 7-15 zile în funcţie de temperatură, umiditate şi vârsta frunzelor.


Combatere
Combaterea acestei ciuperci constă în igiena fitosanitară: adunarea şi arderea resturilor de plante infectate (fructe mumificate, frunze şi ramuri uscate), prin lucrările solului se vor îngropa resturile vegetale ce nu s-au putut aduna şi arde  şi tratamente fitosanitare cu produse de protecţia plantelor omologate pentru această boală. În livezile pe rod sunt necesare cca 5-6 tratamente efectuate la avertizare în funcţie de biologia ciupercii, de frecvenţa precipitaţiilor şi fenologia pomilor.


Sursa: pomifructiferi


Comentarii

  1. Am cativa visini la care au inceput sa e putrezeasca ramurile.Ce-ar putea oare sa fie si care ar pta fi remediul. Multmesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi indicat să scrii cât mai multe detalii. Doar așa nu cred să își poată da seama cineva despre ce este vorba.
      Ar fi bine de știut:
      - ce soi sunt vișinii respectivi
      - în ce zonă sunt plantați,
      - dacă pomii sunt tineri sau bătrâni,
      - dacă se ocupă cineva de ei cu tratamente sau sunt lăsați să se descurce singuri indiferent de situație,
      - de cât timp a apărut această problemă și cum era vremea când și-a făcut apariția boala, în caz că a fost observată de atunci,
      - dacă se agravează și avansează pe timp ploios sau nu,
      - cât la sută este afectat din întregul pom,
      - câți vișini sunt în total, câți din aceștia sunt afectați și dacă sunt în stadii diferite ale bolii,
      - dacă mai sunt pomi în zonă la care au fost observate simptomele acestea.

      Cum spuneam și la început, pentru a avea o șansă ca cineva să își dea seama și să ofere un răspuns este indicat să dai cât mai multe detalii.
      Eu personal nu știu ce să-ți zic despre asta. Presupun că ar fi vorba de o ciupercă. Deci, ceva tratamente cu fungicide ar fi indicate. Dar este o presupunere fiindcă oricum nu am suficiente date și eu nu am întâlnit așa ceva.

      Încearcă pe forumul Softpedia. Există secțiunea „Agricolă” cu subsecțiuni despre multe lucruri printre care sunt și despre pomi, boli, dăunători, tratamente.
      Este indicat să faci câteva poze, să descrii cât mai amplu situația și să ceri și acolo un răspuns.

      Îți doresc mult succes și multă sănătate!

      Ștergere
  2. am un cires soiul Katalin de 4 ani foarte bine dezvoltat dar la baza trunchiului a aparut un nod mare din care curge abundent miere sau ceva asemenator ce este de facut ,poate stie cineva!!! Multumesc.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu știu ce ar putea fi.
      În mod clar este nevoie de cât mai multe detalii, inclusiv câteva poze pentru a avea măcar o șansă de a identifica problema reală.
      Recomandarea mea este să ne vedem pe facebook, în grupul unde ne-am adunat mai mulți pasionați și curioși de ale pomiculturii.
      Grupul se numește: Iubim pomii fructiferi.
      Vino acolo, fă o descriere cât mai amplă a problemei cireșului și neapărat postează câteva poze.
      Cred că sunt șanse să aflăm împreună despre ce este vorba.
      Scuze pentru răspunul venit cu întârziere din partea mea!
      Să ne auzim cu bine!

      Ștergere
    2. în caz că ai dificultăți în a găsi grupul de pe facebook iată link-ul:
      https://www.facebook.com/groups/iubimpomiifructiferi/?fref=ts
      Numai bine!

      Ștergere
  3. mersi voi face si poze in 2-3 saptamini acum nu pot ajunge acolo din motive de sanatate!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare