Briceag de altoit și cărți cu metode de altoire

Briceag de altoit și cărți

De multă vreme tot tânjesc după un briceag de altoit. Dar înainte să-mi cumpăr briceagul mi-am cumpărat cărțile cu metode de altoit.

Căutând pe internet am găsit și cumpărat următoarele:
Altoirea pomilor, scrisă de Dr. ing. Florea Lupescu și
Pomii fructiferi - metode de altoire, scrisă de Heiner Schmid+



La capitolul briceag de altoit mi-am cumpărat două modele diferite pentru a putea altoi ușor atât în  despicătură cât și în varianta prin oculație.
Conform DEX, OCULÁȚIE, oculații, s. f. Sistem de altoire printr-un singur mugur, scos cu o porțiune de lemn și de coajă, care se introduce sub scoarța portaltoiului. – Din germ. Okulation. 

Fiind în drum spre furnizorul de materiale, pentru sistemul de irigații, m-am oprit, la Inttech, în Voluntari și am mai luat și de acolo niște robineți pentru liniile de picurare.

Așadar, știind că am mână bună la legume și la pomi, rămâne să aprofundez subiectul și să mă apuc de treabă, pentru necesarul propriu, la început.
Dintotdeauna am simțit că apropierea noastră de simplitate, natură, este cel mai bun și sănătos lucru pe care îl putem face, noi ca specie inteligentă, dându-ne la o parte, la adăpost, de lumea dezlănțuită, care pe zi ce trece se alterează tot mai mult. Nu poți face față oceanului chiar dacă ai un vapor imens (vezi, Titanic) dar poți supraviețui furiei lui dacă ai o mică barcă de salvare și suficientă voință.

Despre bricege pot să vă spun că:
-  m-au costat 58 lei bucata,
- lamă din oțel carbon înalt aliat,
- au mâner de plastic reciclat, îmbinat cu nit de bronz,
- stau foarte bine în mână,
- nu sunt nici grele dar nici prea ușoare,
- sunt Fiskars.

În continuare, vă prezint cele două bricege pe care le-am achiziționat.

Briceagul universal de altoit, care poate fi folosit ușor la metoda de altoire prin oculație:



Briceagul de altoit cu vârf curbat ce poate fi folosit lejer și la tăierea lăstarilor, a creșterilor slabe, cules flori și tăiat legume. Totuși, nu este deloc indicat, din moment ce cumperi un briceag de altoit, PENTRU altoit, să îl folosești în alte scopuri.




Iar aici, le-am așezat împreună, pentru ca pe viitor să avem o colaborare fructuoasă:





Multă sănătate și gânduri bune, tuturor!
Hai România, oriunde te-ai afla!

Comentarii

  1. Sa le stapanesti sanatos cu folos!
    Multumim mult pentru belsugul de informatii, punem pe lista de utile (mie imi place si cum arata...)!
    Sanatate si ganduri bune si tie de la mine, fratior!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos și cu mare drag!
      Când încetăm să împărtășim... nu mai existăm. Mai devreme sau mai târziu, cu toții primim ceea ce oferim: respect, bunăvoință și corectitudine fără niciun compromis. :)
      Și eu îți doresc la fel, dragă Maria!

      Ștergere
    2. Din câte știu, poți găsi și la magazinul Semperflorens, aici în București. L-am trecut la mine, în articolul cu pepiniere.
      Înainte de a cumpăra, cel mai bine este, să mergi și să vezi exact despre ce este vorba. Ce-i în mână, nu-i minciună.

      Ștergere
  2. Pirvulescu Darius7 iunie 2013 la 20:11

    Nu se putea folosi un cutit "normal" si mai ieftin? Sau ceva briceag ? Nu vreau sa comentez nimic, doar ma gandeam ca se putea face economie. Cu ce sunt mai speciale cutitele alea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Darius, e vorba de precizie, confort și viteză de execuție.
      Cu siguranță se poate altoi și cu un briceag sau cu un cutter, dar nu se compară cu un briceag dedicat. Tocmai ai dat și răspunsul în ultima întrebare pe care ai pus-o: astea sunt special concepute pentru altoit.
      Nu întotdeauna este indicat să faci economie.

      Ștergere
  3. salut, e ok daca cumpar doar cel unversal ? pt altoit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!
      Sigur că da. Dar neapărat să iei și cărțile. Îți vor fi de un real folos.
      Mult succes și sănătate!

      Ștergere
  4. Unde pot gasi accesorii de altoit?... eu sunt din Arges si nu prea stiu pe unde se comercializeaza, poate ma ajutati cu o informatie in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihai, ai briceag de altoit?
      Că masticul ți-l poți prepara și singur. Unii am văzut că folosesc un amestec compus din smoală și ceară, alții folosesc silicon.
      Banda pentru altoit, cu care legi „zona” pentru protecție nu cred că are rost să o cumperi fiindcă am văzut că unii au adoptat o soluție foarte bună, și anume și-au lăsat soțiile fără folia aia de plastic, care este sul și care se pune peste bolul cu salată de vinete de exemplu fiind destul de elastică pentru întins. Ei bine, din sulul respectiv, poți să tai felii la fel ca și cele de bandă izolatoare pe care le cumpărăm din comerț. Astfel ai rezolvat problema cu banda pentru altoit, iar mie mi se pare cea mai bună variantă.
      Eu am cumpărat aceste bricege de aici de la București. Căutam robinete pentru instalația de irigație. Vezi că în textul postării, unde scrie „Briceagul universal de altoit” este de fapt link. Dă click pe el și vei intra pe pagina celor de la care l-am cumpărat. La fel și pentru celălalt briceag. Voi evidenția link-urile pentru tine.
      Numai bine și multă sănătate îți doresc!

      Ștergere
  5. Fiskars nu imi plac de loc. sunt prea butucanoase.
    Ceva de vis sunt bricegele Tina. Mult prea scumpe totusi.
    Prefer mai degraba un cutter din acela cu lame schimbabile

    RăspundețiȘtergere
  6. Fratilor se poate altoi mult mai superior implicit precizie cu bisturiuri chirurgicale , sunt mai ieftine cu mult fata de sarlatanii astia de speculanti care pretint pe cutitele astea de rahat atatia bani, si se poate usor si cu orice cutter la cel mult 2 lei, succes

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare