Primul tur - feb. 2013

Primul tur - feb. 2013
- înaintea lucrărilor pentru irigaţii -
(generos cu pozele, ca de obicei)

     Fără să stau prea mult pe gânduri, în perioada 16-26 februarie, am dat o fugă până la grădină pentru a începe din timp lucrările la instalaţia de irigaţie.
     Planul iniţial era să stau acolo până în 24 februarie, iar în 25, dimineaţa, să fiu la muncă, în Bucureşti. Cum socoteala de acasă nu se potriveşte întotdeauna cu cea din târg, a trebuit să-mi prelungesc "şederea" până în 26 februarie. Nişte coliere mi-au făcut probleme şi curgea apa când am băgat presiune pe ţeavă. Am noroc că şeful meu e şi suporterul meu în privinţa muncii pe care o depun pentru a-mi vedea grădina aşa cum mi-o doresc şi când i-am zis că am nevoie de două zile în plus nu a fost nicio problemă.
     Când am ajuns acolo, aveam la mine o "gentuţă" de robineţi, de 3/4 şi de 1 ţol, 3 kg de trifoi roşu, iar din zonă am mai cumpărat 1 kg de lucernă, ca să pun pe rândurile dintre pomi.
     Vremea era plăcută, puţin cam închisă, nici frig dar nici cald, însă deloc bună având în vedere că zăpada trebuia să fie stăpână, peste toate, la jumătatea lui februarie.
     Pentru ca turul să fie ok, prima poză, a grădinii, trebuie făcută din podul casei:


      Aici, pe lângă usturoiul de toamnă al bunicii, care se află sub folie, este zona de testare. Am pus nişte nuci în pământ, vreo 70 şi ceva, sâmburi de cais, iar în fundal, lângă gard, am pus zmeur şi mur thornfree (fără spini) între cei doi stâlpi de beton pentru a avea suficient spaţiu să se agaţe pe sârmele pe care urmează să le pun.

     Aici sunt nucile şi sâmburii de cais. Nucile le-am primit la schimb de la o fată din Moldova, iar în urma consultării ilustraţiilor din cartea Nucul, alunul, migdalul, a lui V. Cociu, sunt aproape convins că fac parte din soiul Jupâneşti.

      Trecând pe lângă pomişori am constatat că legăturile şi tamponul de polistiren au rămas intacte pe perioada zăpezii şi a vântului care a suflat cu poftă.
      Gunoiul de grajd, folosit la muşuroirea pomilor, deja se resimte; s-a mai tasat de la ger, ploaie şi zăpadă, dându-mi parcă impresia că ar vrea să se ascundă sub pământ.

      Aici, fiind cireş, distanţele nu sunt la fel ca între celelalte specii. Sunt mai mari:

      Pământul s-a mai aşezat, din toamnă până acum. Chiar dacă se mai văd urmele roţilor, faţă de ce a fost în toamnă, acum e foarte bine.
      Cu următoarele trei poze am prins toată partea dinspre casă a livezii:


     Gunoiul de grajd, indispensabil pentru o livadă care oferă fructe sănătoase, neotrăvite:

     În toamnă, când am plantat livada, am vorbit cu un prieten, care m-a şi ajutat la săpatul gropilor, să îmi dea şi mie un alun mic, de lângă tufa lui. Nu ştie nimeni ce soi este. Prietenul meu are alunul din curte de la alt prieten care se pare că l-ar fi luat de pe marginea unui drum de-a lungul căruia au fost plantaţi în timpul comunismului. Alunii sunt perfect adaptaţi la zonă, iar toamnă, alunul prietenului meu a făcut destul de multe alune în ciuda faptului că anul 2012 a fost extrem de secetos.
     M-am uitat la muguraşi dar deocamdată nu dau semne de mişcare. Şi bine fac! Au timp! :)

     Acesta este alunul meu, atât de mititel şi subţirel încât abia se vede. Dar va creşte el mare şi voinic!

     De la micul alun încoace, am mai pus coacăz negru şi roşu, iar tufele de coacăz negru pe care le-am avut de peste 8 ani, cu ocazia asta au primit prieteni noi:

     Ajungând înapoi acasă, am filat traseul pe care îl voi săpa, pe lângă gard, pentru a introduce ţeava, coloana principală:

     Coloana principală va merge frumos pe lângă gard, iar în paralel voi rezolva şi viţa-de-vie, care, săraca, nu prea mai are de ce se agăţa şi e crescută, haotic, în toate părţile:

     Ultima poză este de poftă! E vorba despre subiectul următoarelor postări. Ţeavă, fitinguri PEHD, cazma, cizme şi multă mişcare în aer liber:
      

Comentarii

  1. E minunat locul.
    Ma uit si nu ma mai satur :)
    Asa as fi vrut si eu un teren, mare
    Din pacate, nu s-a putut
    Asa ca ma satur privind la voi, cei cu terenuri mari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angelikue, inca putin, sa inverzeasca totul si atunci sa vezi zona...
      Eu am crezut ca o vad frumoasa pentru ca sunt de acolo dar am observat ca cei care sunt de prin alte parti, cand ajung acolo, par si mai atrasi de ea decat localnicii.
      Poate visul ti se va implini intr-o zi. :) Daca nu, peste cativa anisori, cand ma voi stabili acolo, va invit pe la mine. Va fi si livada intrata pe rod... :)

      Ștergere
  2. una lume specialist horticol mi-a spus ca lucerna nu-i chiar ok intre pomi, consuma multa apa si e mare riscul sa sufoce radacinile pomisorilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simf mersi pentru informatie!
      Probleme cu apa la pomi nu voi avea pentru ca am bagat niste "banuti" pentru a-mi pune la punct o instalatie de irigare prin picurare. E in lucru! Mai am de intins liniile de picurare, de montat picuratorile si conectarea la sursa de apa. Deci, lucerna e invitata mea sa bea cata apa vrea. Oricum, am semanat doar un kilogram de lucerna pe toata suprafata. E mai mult de decor, avand florile albastre. Trifoiul e baza, care va fixa si azotul din aer in sol, in mod natural. De abia astept sa vad gradina pictata cu florile rosii ale trifoiului si pe ici-colo cate o floare albastra de lucerna.
      Am ales sa seman gradina, pentru ca in toamna 2012 am "spart" iarba bastinasa de acolo, intrand cu plugul si cu discul pe teren. Astfel, am respectat lucrarile premergatoare infiintarii livezii.

      Ștergere
  3. Buna ziua (raspuns la indemnul de pe Blog):-)

    Arata minunat tot, eu crescuta la tara, locuiesc langa Buc la casa, curte mica, gradina ff mica, am preferat un pic de gazon cu flori, pe ideea sa se joace fetita cat e mica. Anul acesta inspirata de unele fete m-am gandit sa plantez cateva legume in ghivece mari, poate reusesc sa obtin si ceva legume:-)
    Urmaresc cu mare drag blogurile de gradinarit, ma incarc cu energie pozitiva cand vad daruirea si munca depusa, va doresc spor in toate.
    Livezile sunt de vis...asteptam sa rodeasca, poate va ganditi (ideea e de la un documentar cu o ferma in USA) cand intra pe rod, noi cei care ne dorim fructe bune cat mai naturale, din din fata monitorului, sa "adoptam' un pom fructifer, platind o suma/an si toamna cand roadele sunt coapte sa venim sa le culegem, un fel de pom al nostru, cu eticheta cu numele "parintilro adoptivi":-) astfel si copii nostri vor stii cum cresc, se culeg roadele, nu doar ca 'cresc' in piata pe taraba sau in supermatket:-)

    oricum va citesc cu mare placere ca pe toate fetele harnicute si puternice Iuliana, simf, angelika, balaura, arcadia etc...multeeee si am descoperit oameni minunati.

    va doresc spor in toate,
    Cati

    Scuzati greselile sunt la birou si multa treaba (da, tocmai am citit si articolul iulianei:-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cati, bine ai venit!
      Gandind inteligent si organizand bine un mic petec de pamant vei obtine productii mai bune decat altii care dispun de suprafete mult mai mari decat de ale tale. Ce pot sa iti mai spun este faptul ca intotdeauna un gradinar care se ocupa de o suprafata mica va obtine legume-fructe calitativ net supeioare celor care fac asta pe suprafete mari. Si e logic pentru ca una e sa ingrijesti 10 pomi si alta e sa ai in grija cateva hectare plantate cu pomi. Eu sunt convins ca vei reusi si chiar te rog sa imi spui cand vei avea primele rezultate. Eu nici nu mi-am imaginat ce satisfactie poti avea atunci cand obtii un ardei a carui samanta ai pus-o cu mana ta in pamant. Astfel ne putem da seama si noi barbatii, intr-o mult mai mica masura, ce simte o femeie cand devine mama... :)
      Referitor la documentarul de care spui, cunosc ideea si o consider foarte buna. Chestia e ca pentru a ajunge la nivelul acela de intelegere si colaborare onesta, trebuie ca si cei care nu isi pot produce legumele si fructele sa faca un pas catre noi cei care producem sau vom produce. E imposibil de realizat ceva in conditiile in care "consumatorul" doar asteapta ca producatorul sa faca pasul inspre el... Trebuie deschidere din ambele parti. Tu o ai si ma bucura asta! In plus, vad ca pe zi ce trece se misca si societatea noastra... in bine. :)

      Fetele pe care le-ai amintit sunt minunate! Si eu le apreciez foarte mult si le urmaresc cu drag.

      Multumesc frumos si la fel!
      Multa sanatate la toata familia,
      Cristi.

      Ștergere
  4. as sta intr-una sa ma uit la poze si la peisaj. m-am uitat o data, am inchis. am deschis, iar m-am uitat.
    foarte frumos peisajul, imi place cum nu pot spune.
    bravo pt toate lucrurile p ecare le-ai facut. se vede cat de mult iti place si cat drag ai de tot ce-i acolo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumos ai spus: "imi place cum nu pot spune"!
      Exact asa simt si eu despre gradina mea. :)

      Ștergere
  5. Frumos, asta e cuvantul de ordine la tine:)
    Roade bune sa ai in noul an si sa te bucuri de frumusetea de acolo:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pirvulescu Darius6 martie 2013 la 21:56

    Buna,
    Urmaresc acest Blog de ceva timp si apreciez foarte mult ceea ce faci si cum gandesti, pentru toate acestea nu pot sa iti urez decat sincere felicitari.
    Din cate am citit, esti inscris pe Fratia Creatorilor, locuiesti in Bucuresti, dar esti din Arad. Daca este asa, poti sa imi zici, te rog, mai exact de unde? Pentru ca si eu sunt tot din Arad, sunt inscris pe forumul FC (Pavel Corut= "mentorul" meu :) ) si nu stiu, poate intr-o zi o sa am posibilitatea sa te intalnesc.

    Din nou sincere felicitari si mult noroc in continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Darius!
      Mersi de aprecieri, urari si interes! :)
      Este chiar asa cum ai scris. Si eu te stiu de pe forum.
      Vorbim pe facebook. Ti-am scris un mesaj si ti-am trimis o cerere de prietenie. ;)
      Numai bine iti doresc, iar in privinta norocului... nu astept dupa el pentru ca m-ar putea pacali! Muncesc cu drag si spor pentru a fi sigur ca il voi avea de partea mea. :)

      Ștergere
  7. Cele mai sincere felicitări pentru tot ceea ce faceți și mai ales pentru modul în care faceți. Parcă aveți două inimi, nu doar una singură. :) Ne-am mai „auzit” cândva, am aceeași admirație pentru determinarea și minuțiozitatea pe care le probați în atingerea scopului propus. Îmi scot pălăria în fața dumneavoastră, stimate domnule Alexe. Mult spor și un an plin de realizări vă doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu că ne-am mai ”auzit”, nu am uitat. :)
      Am văzut ce cabană ați făcut și vă felicit. Nu am apucat să citesc mai mult, deocamdată, dar vă voi mai vizita pentru că îmi amintesc că aveați lucruri tare interesante și frumoase pe acolo.
      Vă mulțumesc frumos și vă doresc la fel, stimate domnule Scutaru!
      Să ne auzim cu bine! :)

      Ștergere
  8. salutare sunt un gradinar incepator asa imi place sa zic,cu toate ca am stat cu manutele in pamant de mic (stau la casa(sat)) si cat de cat am copacei,mai nou in nevoia nebuna de verde de aer curat de fructe cat mai sanatoase ma bate gandul incetul cu incetul sa mai plantez diferiti pomisori!cu toate ca marea mea feblete sunt florile!interesant articol sanatate si spor de munca!aprorpo nu vad un buton de folow sau like... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. follow* viteza de scriere:))!

      Ștergere
    2. Salut, Flavius!
      Ma bucur sa aflu ca tot mai multi oameni au preocupari in directia legumiculturii, pomiculturii, floriculturii.
      Daca ajunge sa te prinda pasiunea asta atunci cred ca, vei reusi sa o si valorifici pe plan financiar, cu timpul.
      Iti multumesc pentru gandurile bune si iti transmit si eu la fel.
      Referitor la buton de follow sau like... te poti abona prin e-mail (vezi casuta pe partea stanga) sau mai e varianta de a te inscrie pe site (google friend connect). Vezi care dintre ele iti este mai la indemana.
      Pana atunci, iti doresc sanatate si succes in tot ce faci!
      Sa ne auzim cu bine!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare