Făinarea - boli la gutui

Făinarea la gutui
PODOSPHAERA OXYACANTHAE
- boli la pomi -


Răspândire
Aceasta boala nu este prea pagubitoare in conditiile tarii noastre.

adult


Simptome
 Boala se manifesta pe fata superioara a frunzelor, sub forma unei pâsle fine, albicioasa, care formeaza pete de forme si dimensiuni diferite, de regula izolate. In cazul atacurilor puternice, petele pot acoperi intreaga suprafata a limbului. In scurt timp, petele devin pulverulente, ca urmare a formarii fructificatiilor ciupercii, conidiofori si conidiile. In cazuri foarte rare, atacul se manifesta si pe lastarii tineri, prin simptome asemanatoare cu cele descries la mar. Spre sfarsitul perioadei de vegetatie, uneori, in pâsla de pe organele atacate apar punctişoare mici, galbene-brunii la inceput, apoi brune-negricioase – periteciile ciupercii.

Agentul patogen şi biologia acestuia
Agentul patogen care produce aceasta boala este ciuperca Podosphaera oxyacanthae.
De pe miceliu, care se dezvolta la suprafata tesuturilor, se ridica conidiofori incolori, ce poarta conidii cilindrice, rotunjite la capete, incolore, dispuse in lanturi. Conidiile sunt organele de propagarea ciupercii in timpul perioadei de vegetatie.
Periteciile acestei specii sunt subglobuloase, reunite in grupuri, prevazute cu un numar variabil de apendici, a caror lungime depaseste de 3-6 ori diametrul periteciei. La varf, apendicii sunt dicotomic ramificati, ramurile terminale fiind puternic arcuite. In peritecii se gaseste o singura asca cu cate 8 ascospori, ovoizi, hialini.
Peste iarna, aceasta ciuperca rezista sub forma de miceliu, la suprafata organelor sau in muguri.

Combatere
Ca măsuri speciale pentru combaterea acestei ciuperci se impune aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produse de protecţia plantelor omologate, atat toamna dupa caderea totala a frunzelor cat si in  timpul iernii se face cate un tratament. Primavara primul tratament se poate executa la deschiderea mugurilor, al doilea inainte de inflorit (in faza de buton roz), si al treilea, dupa inflorire.
In cazul cand exista pericol de infectii secundare, se vor mai face inca unul sau doua tratamente in timpul verii.
Ca masuri de igiena culturala se vor taia si indeparta lastarii atacati si se vor distruge prin ardere. Aceasta operatiune se va executa atat toamna cat si primavara inainte de inmugurire si se va repeta in timpul verii ori de cate ori este cazul.


Sursa: pomifructiferi


Comentarii

Postări populare