Pătarea și ciuruirea frunzelor - boli la prun
Pătarea și ciuruirea frunzelor
XANTHOMONAS PRUNI
- boli la prun -
Răspândire
Această boală este foarte răspândită şi păgubitoare atât la
noi în ţară cât şi în America, Europa, afectând in mod sever toate plantaţiile
de prun.
Simptome
Atacul se manifestă pe frunze, fructe şi lăstari. Pe frunze
apar pete mici, circulare sau unghiulare, cu aspect umed, translucid. Aceste
pete au o culoare verde, mai închisă decât a ţesutului sănătos şi sunt
înconjurate de o zonă cu aspect sticlos şi transparent. De regulă, ţesuturile
din dreptul petelor sunt acoperite de un exsudat abundent, gălbui. Într-o fază
mai avansată a bolii, ţesutul petelor se necrozează, se usucă, se desprinde şi
cade, frunzele rămânând ciuruite. În cazul atacurilor intense frunzele sunt
puternic ciuruite, din care cauză cad prematur. Când petele apar şi pe peţiol,
în special la locul de inserţie al acestuia pe lăstar, are loc căderea timpurie
a frunzelor, cădere care, în anii ploioşii, se ridică până la 80-90%. Pe
fructe, ca şi pe frunze, se formează în urma atacului, pete mici, circulare, cu
aspect apos, care se măresc o dată cu fructul, putând ajunge până la 1,5 mm
diametru. Pe fructe petele sunt la început roşietice sau brune-roşcate, pentru
ca ulterior să devină brune, apoi negricioase. Petele sunt uşor adâncite în
pulpa fructului şi acoperite de un exudat gălbui. În anii cu ploi abundente,
numărul petelor este foarte mare. Pe lăstari, atacul se manifestă prin pete
asemănătoare cu cele de pe frunze şi fructe, cu deosebire că au forma
lenticulară şi o lungime care variază între 0,1 – 5,2 cm.
Agentul patogen si biologia acestuia
Boala este produsă de bacteria Xanthomonas prun, şi se
prezintă sub formă de bastonaşe cu 1 – 6 flageli polari, gram – negative,
asporogene, neacidorezistente. Pe agar formează colonii rotunde, grăunţoase,
galbene. Coagulează şi peptinizează lent laptele. Temperatura optimă de
dezvoltare este de 24 – 29 °C, cea maximă este de 37 °C, iar cea letală este de
51 °C. Pătrunderea bacteriilor în ţesuturile frunzelor şi fructelor se face
prin stomate, iar în cazul lăstarilor prin lenticele. Infecţia mai poate avea
loc prin înţepăturile produse de insecte şi prin rănile provocate de diferite
cauze. Dezvoltarea şi răspândirea bolii în cursul perioadei de vegetaţie este
favorizată de ploi, de umiditatea ridicată a solului şi a aerului şi de rouă.
Insolaţiile şi seceta din timpul verii împiedică apariţia şi răspândirea bolii.
Peste iarnă, bacteriile rezistă în ulceraţiile de pe lăstari şi ramuri, în
mugurii terminali şi în frunzele căzute.
Combatere
În vederea combaterii acestei boli, rezultate bune, dau 4 stropiri
aplicate la dezmugurire, la căderea petalelor şi apoi cele două la interval de
10-15 zile. Un rol însemnat în combaterea acestei bolii îl are igiena culturală
făcută în perioada de repaus al pomilor, când se vor îndepărta cu atenţie
lăstarii atacaţi şi când se vor arde frunzele căzute sub pomi.Sursa: pomifructiferi
Înapoi la baza de date cu boli și dăunători.
stropiri, cu ce?
RăspundețiȘtergerestropiri, cu ce?
RăspundețiȘtergere