Monilioza - boli la cireș și vișin
Monilioza
MONILINIA FRUCTIGENA si MONILINIA LAXA
- boli la cireș și vișin -
Răspândire
Monilioza la cireş şi vişin produce mari pagube atât la noi
în ţară cât şi în alte ţări. Pierderile de recoltă în anii favorabili
atacurilor ajung la peste 90%.
Simptome
Boala este frecventă cu un grad foarte mare de dăunare a
florilor, frunzelor si lăstarilor (Monilina laxa) şi a fructelor (Monilinia
fructigena). Infecţiile sunt favorizate de precipitaţiile abundente şi timpul
răcoros din perioada înfloritului şi al maturării fructelor şi sunt mai intense
în anii cu căderi de grindină sau atac masiv al dăunătorilor în sezonul
precedent. Primul simptom al bolii este ofilirea bruscă a inflorescenţelor şi a
ramurilor tinere spre sfârşitul fenofazei de scuturare a petalelor. Este
suficientă infectarea stigmatului unei singure flori, pentru ca miceliu
ciupercii să afecteze, într-o primă fază întreaga floare, apoi inflorescenţa şi
de aici întreaga ramură. Fructele sunt sensibile la atacul bolii în toate
stadiile, dar manifestarea este mai frecventată la maturitate. La început,
apare o pată brună, circulară, care se extinde asupra întregului fruct. O parte
dintre acestea cad şi putrezesc, dar la cele mai multe apar pustule alb-gălbui
dispuse în cerc, se mumifiază şi rămân în pom, asigurând transmiterea bolii în
anul următor.
Agentul patogen şi biologia acestuia
Monilioza este produsă de două ciuperci fitopatogene:
Monilinia cinerea şi Monilinia fructigena. Ciuperca iernează în stadiul de
miceliu de rezistenţă în organele atacate şi în stadiul de conidii pe suprafaţa
acestora. În anii cu ierni blânde pe organele atacate se pot observa
fructificaţiile proaspete de Monilinia cinerea, ciupercile fiind mai rezistente
la temperaturi scăzute. Conidiile sunt prezente în livadă tot timpul anului,
ele devenind foarte numeroase în timpul înfloritului. Temperaturile scăzute,
vremea ploioasă şi înfloritul prelungit sunt factorii cei mai buni pentru
infecţiile masive produse de monilinia.
Combatere
Pentru combaterea bolii sunt obligatorii operaţiunile de igienă culturală:
adunarea şi arderea resturilor de plante infectate (fructe mumificate, frunze
şi ramuri uscate), prin lucrările solului se vor îngropa resturile vegetale ce
nu s-au putut aduna şi arde, precum si tratamente fitosanitare cu produse de
protecţia plantelor omologate în următoarele faze de vegetaţie: in perioada de
repaus vegetativ, la umflarea mugurilor, în faza de buton alb, după scuturarea
petalelor şi la intrarea în pârgă.Sursa: pomifructiferi
Înapoi la baza de date cu boli și dăunători.
Buna informatia, pacat ca am invatat-o din visinul meu parjo;it de boala...
RăspundețiȘtergereChiar că păcat!
Ștergere