Cancerul ramurilor - boli la păr

Cancerul ramurilor
NECTRIA GALLIGENA
- boli la păr -


Răspândire:

Cancerul deschis al ramurilor este o boala destul de raspandita si pagubitoare pentru par, mar, nuc si arbori de padure, intalnindu-se in special in livezile neingrijite.



Simptome:

Atacul caracteristic se manifesta pe ramuri si tulpini.
Pe ramuri, boala se observa mai ales la unghiul de ramificare, in jurul unei ramurele uscate sau taiate, in jurul unei mugure nedezvoltat sau a unei rani oarecare.La suprafata tesuturilor atacate apare la inceput o pata usor cufundata, in dreptul careia scoarta se brunifica. In scurt timp, leziunea se intinde atat la suprafata cat si in adancime, din care cauza, scoarta se innegreste, se zbarceste si se crapa. Intr-o faza mai avansata a bolii, lemnul ramane descoperit, avand o culoare bruna-negricioasa. In cazul cand sunt atacate ramurile tinere, cancerul se intinde de obicei de jur imprejur, distrugand tesuturile atinse si partea dinspre varf a ramurii. Pe ramurile mai groase si pe tulpini, atacul se prezinta sub forma unor plagi cufundate, cu marginile ingrosate, in dreptul carora lemnul este descoperit. In cazul in care scoarta nu este distrusa in intregime, ramura sau pomul continua sa vegeteze prin portiunea ramasa sanatoasa, atacul durand astfel timp de mai multi ani. In jurul plagilor, scoarta se prezinta innegrita si crapata. Pe vreme umeda se formeaza in crapaturile scoartei din dreptul plagilor, mai intai niste perniţe mici, albe-rozii, alcatuite din miceliu si conidiile ciupercii, iar mai tarziu, punctişoare mai mici decat o gamălie de ac, sferice, de culoare rosie-inchis, care sunt periteciile.
Fructele sunt atacate foarte rar, toamna sau in timpul pastrarii; ele putrezesc in intregime, prezentand simptome asemanatoare cu cele cauzate de ciuperca Monilinia fructigena.



Agentul patogen și biologia acestuia:

Agentul patogen al cancerului deschis al ramurilor este ciuperca Nectria galligena.
Miceliul ciupercii este alcatuit din filamente fine, hialine, septate, care se dezvolta in scoarta, in parenchimul cortical, putand patrunde pana la vasele conducatoare. In timpul verii, daca vremea este ploioasa apar la suprafata plagilor tinere pernite albe-rosii, formate din miceliul si conidiile ciupercii.
Conidiile sunt lungi, cilindrice, hialine, cu 2-6 pereti transversali, drepte sau usor curbate, cu varfurile rotunjite. In fiecare loja conidiana se observa numeroase picaturi transparente. Dimensiunile conidiilor variaza in functie de evolutia lor.
Raspandirea conidiilor se face prin vant si prin intermediul apei de ploaie.
Germinarea conidiilor si infectarea plantelor are loc la o temperatura care variaza intre 3-4 °C, temperatura optima fiind cuprinsa intre 22 si 28 °C. In aceste conditii, ele germineaza dupa 6 ore, pe cand la 10°C ei germineaza dupa 24 de ore, iar la 5 °C dupa 48 de ore. La suprafata scoartei nevatamate, pot rezista pana la 2 ani.
Periteciile apar la suprafata plagilor mai vechi (de mai multi ani). Ele sunt globuloase, de culoare rosie. In interiorul periteciilor se gasesc numeroase asce alungite, separate de parafize articulate. Fiecare asca contine 8 ascospori, ovoizi, hialini, bicelulari, putin strangulati in dreptul peretelui separator. Eliberarea ascosporilor din peritecii se produce pe timp ploios, incepand din luna februarie pana in septembrie. Germinarea ascosporilor se petrece intre 2 si 30°C, temperatura optima fiind in jur de 20°C.
Patrunderea ciupercii in tesuturi se realizeaza pe mai multe cai, si anume: prin cicatricile care raman toamna in urma caderii frunzelor, prin lenticele, prin ranile rezultate in urma taierii ramurilor si a atacurilor produse de insecte. Chiar si atacurile cauzate de alte ciuperci si accidentele meteorologice faciliteaza in mare masura producerea infectiei.
Atacul acestei ciuperci este favorizat de toamnele si primaverile ploioase.



Combatere:

Pentru a impiedica contaminarea plantelor se recomanda sa se stropeasca pomii toamna, dupa caderea frunzelor si primavara, inainte de inmugurire, precum si in perioada de vegetatie.
Tratamentele chimice se vor completa cu masuri de igiena culturala, care constau in indepartarea si distrugerea ramurilor tinere atacate, in extirparea plagilor de pe ramurile groase si trunchi, pana la tesutul sanatos. Leziunile rezultate in urma curatirii plagilor se vor dezinfecta cu produse pe baza de oxid de cupru si apoi se acopera cu mastic.


Sursa: cancerul ramurilor.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Chiar dacă vei considera că nu ai nimic de spus, dacă tot ai trecut pe aici, poți scrie măcar două cuvinte de „ziua bună”. :)

Postări populare