Șanțuri, lucrări sistem de irigații - feb. 2013
Șanțuri, lucrări sistem de irigații
- feb. 2013 -
Așadar, după inspecția din teren, având toate materialele la îndemână (ar fi fost culmea să nu le am după câte coli A4 am umplut cu schițele), am pus mâna pe cazma și pe lopată.
Pământul avea umezeală destulă, astfel încât s-a săpat foarte ușor.
Adâncimea șanțului, este mai mare, în locurile circulate, iar pe lângă gard sunt locuri unde am băgat țeava maxim 20 cm, cât să nu am probleme când cosesc iarba.
Aici am ajuns la un punct de ramificație. Pe șanțul care o ia spre dreapta este țeava ce va alimenta rândurile de pomi, pe fiecare în parte, iar adâncimea a fost de minim 40 cm. Șanțul, care continuă în sus, este pentru prelungirea coloanei. Am mai scos doi robineți, strategici, în caz de necesitate.
Acesta este șanțul care trece pe la capătul rândurilor. Din țeava de 1 țol (PEHD de 32) am racordat tubul de 16, pe care am pus robinet și picurătorile, câte două la fiecare pom.
În fotografia de mai jos se vede mai bine traseul și ramificația coloanei principale.
O vedere, de ansamblu, din podul casei.
Pentru perioada de iarnă, când vor veni înghețurile, am lăsat niște robineți de scurgere a apei de pe țevi.
Am săpat gropi și le-am „căptușit” cu scânduri pentru a nu cădea pământul înăuntru.De aici începe coloana principală, iar racordarea am făcut-o la hidroforul care alimentează baia și bucătăria până când voi reuși să fac încă o fântână cu un alt hidrofor, special pentru mini-livada mea și pentru grădina de legume.
Unul dintre robineții scoși prin grădină:
În postarea viitoare, vă voi prezenta finalizarea sistemului de irigații, cu picurătorile aferente. Picurătorul din mâna mea este cu debit de 2 litri pe oră, dacă presiunea este constantă la o atmosferă. Acest picurător nu este cu autocompensare, adică dacă crește presiunea debitul să rămână tot la 2 litri. Ce pot să vă spun este că până acum sunt mulțumit de ele. Se întrețin foarte ușor și sunt marca NESTOS.
Dar, până la finalizarea instalației de irigație, vă voi arăta cu ce problemă m-am confruntat.
Este vorba despre racordarea, la coloana principală, a tubului de 16 mm care alimentează, cu apă, fiecare rând.
Când am făcut cumpărăturile, mi-a fost recomandat un sistem care se strânge pe politub (țeava PEHD).
Vă veți da seama, despre ce este vorba, din pozele de mai jos. Ideea este că nu am fost mulțumit, de sistemul respectiv, pentru că scăpa apă. Poate nu am făcut eu ceva bine dar nu mai aveam timp de pierdut și am fost nevoit să dau o fugă pe la magazinele din zonă, să cumpăr fitinguri PEHD de 32 mm, reducții și să rezolv, cât mai rapid, problema.
Am tăiat țeava. |
Fitingurile și reducțiile m-au scos din impas. Deja intrasem în criză de timp și depășisem timpul alocat acestei lucrări.
La capătul liber, al politubului de 16 mm, am pus robinet, și am continuat cu politubul de care am fixat picurătorile. |
Fitinguri PEHD 32, reducții, politub 16 mm. |
Tot câlții m-au scos din încurcătură până la urmă. Această „combinație” este îngropată, în pământ, la începutul fiecărui rând de pomi. |
Am tras tare până seara, iar mai jos aveți o mostră de cum arată seara unei zile atipice, de februarie.
Astfel s-a mai încheiat o etapă interesantă (cel puțin pentru mine așa a fost) a capitolului cu sistemul de irigație.
Vezi continuarea aici, varianta finală a instalației de irigație!
Ai facut treaba nu gluma!
RăspundețiȘtergereTare misto e sistemul:)
Da. Mulțumesc frumos! :)
ȘtergereSunt mulțumit de rezultatul final pe care îl voi arăta într-o postare viitoare.
Bravo Cristi,
RăspundețiȘtergereAi făcut-o şi p'asta! La mai multe ...
Mulțumesc frumos, Felix!
ȘtergereLa toamnă voi cumpăra și vreo doi moșmoni. Să am și din ăia.
Referitor la ceea ce am făcut până acum... e doar începutul. :)
Singur? Toata ingineria asta care m-a ametit ai facut-o singur? Te somez sa-mi zici ce pastile iei!
RăspundețiȘtergereSerios acum, felicitari, de trei ori felicitari! Si multumiri ca scrii si arati atat de bine ce si cum faci, sunt sigura ca foloseste multora (o sa-i foloseasca si lui fiu-meu cand va veni vremea).
Da, Maria! :)
ȘtergereNu iau nimic decât o supradoză de realitate și... nu pierd timpul. Uneori, în planurile mele, avansez mai repede, alteori mai încet, dar nu mă opresc niciodată. Pentru că, Grădina fericirii, nu e doar un nume ci chiar mă face fericit.
Dacă aș avea suficienți bani, ca să îmi pun planurile în aplicare, aș mai cumpăra o grădină. Dar, în sistemul actual, românesc, strângem din dinți și le facem, în timp, pe toate. Asta e! Nimeni nu ajută pe nimeni, dar toți așteaptă să se... miște treaba.
Faptul că, ceea ce fac eu aici, inspiră în bine, nu poate decât să mă bucure și să îmi dea o porție suplimentară de oxigen.
Mult succes și sănătate îți doresc!
Din pacate ai dreptate, nu doar ca nu ne ajutam intre noi, dar daca se poate ne mai punem si cate-o piedica, ne mai furam cate-o caciula, ne mai zicem una dulce pe la spate...astea fac sa nu se miste lucrurile. Sau sa se miste - s-o ia la vale mereu...
ȘtergereNu te uita ca n-ai destui bani, mergi inainte cu curaj si dragoste si vei realiza tot ce iti doresti. Marea ta bogatie chiar este inlauntrul tau, in cazul tau e plin acolo, inlauntru, din fericire.
Multumesc de urari! Si eu iti doresc sanatate si spor in toate!
Am urmărit toate foto și te-a lăudat pentru munca depusă.Păcat că peste câțiva ani nu o să mai vezi frumoasa biserică albă din depărtare și va trebui să te mulțumești cu imaginea pomilor încărcați cu fructe :) Ai avut curaj să ”îngropi” atăția bani știind că nu o să scoți nimic 3-4 ani(la fel am făcut și eu).Bravo Cristi!
RăspundețiȘtergereDe abia aștept să mă mulțumesc numai cu imaginea pomilor încărcați cu fructe.
ȘtergereAm mers și eu pe aceeași filosofie ca și tine:
- Dacă plantezi azi un pom, mai devreme sau mai târziu, tot vei culege ceva.
Mersi frumos și mult succes și ție!
Felicitari pentru aceasta realizare, eu nu prea cred ca ma descurcam cu atatea chestii mai complicate.
RăspundețiȘtergereMulta fericire, sanatate si succes in tot ceea ce faci !
Mulțumesc!
ȘtergereEu sunt sigur că, te descurci cu orice, atunci când vine vorba de a-ți împlini un vis.
Și eu îți doresc la fel!
BUNA ZIUA! sunt incantata de ceea ce am vazut si citit pa acest blog, multumesc ...
RăspundețiȘtergereBună, Caty! Mă bucur!
ȘtergereNumai bine îți doresc!